zaterdag 30 augustus 2014

Skinny veggie burger met groentefrietjes

Veggie burgers staan heel hoog op mijn favorietenlijstje. En dan nog liefst geserveerd in een ouderwetse Amerikaanse diner. En als dat even niet kan, dan thuis bijvoorbeeld deze home made versie van een tijdje geleden.

Maar burgers met frietjes zijn meestal niet erg gezond. En laat ik dat laatste toch wel belangrijk vinden. Dus maakte ik er eens eentje zonder broodje, tussen een blad ijsbergsla. Dat scheelt toch al snel een paar calorieën. Als burger dacht ik aan een niet-gepanneerde versie, wat ook al wat gezonder is. Ik koos voor de nieuwe vegan couscousburger van Garden Gourmet die ik bij de Delhaize vond. Ik ben er wel fan van, lekker zomers en zuiders. De andere burgers van het merk zijn vegetarisch, maar deze is helemaal vegan.



En zij die dachten hier een recept voor zelfgemaakte groentefrietjes te vinden, moet ik helaas teleurstellen. De groentefrieten* van dit recept kwamen ook gewoon van Delhaize. Ze zijn gemaakt op basis van wortelen, maïs en witte bonen. Ik maakte ze in de oven en liet ze nog even uitlekken op keukenpapier voor een zo "skinny" en krokant mogelijk resultaat. Ik vind ze heel lekker, maar ze mogen van mij nog wat extra kruiding hebben en ik deed er daarom wat kruidenzout (Herbamare) op.

* Opgelet, de frietjes zijn niet vegan, ze bevatten eiwit. Maar een vegan alternatief zijn deze ovenfrietjes uit de goeie oude tijd toen mijn tafelkleed nog rood-met-witte-bollen was.






Dit heb je nodig:
  • IJsbergsla (1 groot blad per burger)
  • Niet-gepanneerde groenteburgers
  • Olijfolie
  • Schijfjes tomaat
  • Ringetjes rode ui
  • Geraspte wortel
  • Groentefrietjes of andere frietjes
  • Ketchup of ander sausje
  • Augurk

Zo maak je het:

Weinig uitleg nodig, veronderstel ik. Maak de frietjes in de oven klaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Grill je groenteburger of bak hem in wat olijfolie. Was en bereid de groentjes voor. Begin met een groot blad ijsbergsla, dresseer daar de andere groenten tussen. Eindig met de groenteburger en wat saus. Dien op met de knapperige frietjes, extra ketchup en augurk. Laat het smaken.






Ik maakte het ook eens met deze rodebietburgers die ik onlangs opnieuw maakte. Hier was het met wat extra komkommerschijfjes en sweet chili sauce te doen, ook een lekkere combinatie.

Eerlijkheid gebied me te zeggen, dat ik toen nog een 2e "skinny beetrootburger" gegeten heb. Het waren dan ook hele kleine ieniemienieburgertjes, toch... En een paar extra frietjes nam ik ook nog, there I said it. 



dinsdag 26 augustus 2014

Pasta met broccolipesto op 2 manieren

Pasta met pesto is een klassieker. Het enige wat ik soms mis bij de klassieke versie zijn extra groenten. Ik *hartje* groenten. Dus maakte ik een "pesto" van broccoli, problem solved. In de beginjaren van Tallore deed ik dat ook al eens met erwten. Maar ook met broccoli is het een geslaagd experiment!

Een tijdje geleden maakte ik een versie met pijnboompitten en amandelen en vorige week werd het een snellere en smeuïgere pesto met ricotta. Kies zelf maar welke jij wil uitproberen. Beide versie zijn met volkoren pasta gemaakt (spirelli & spaghetti).

Broccolipesto met pijnboompitten en amandelen (vegan)


Dit heb je nodig voor 2 personen:
  • 200g pasta
  • 1 broccoli
  • 2 à 3 eetlepels pijnboompitten
  • 2 à 3 eetlepels amandelschilfers (of gepelde amandelen)
  • 1 ui (ik gebruikte een rode)
  • 1 teentje look
  • een handje verse basilicum
  • Vers gemalen zwarte peper
  • 1/2 koffielepel kruidenzout
  • Olijfolie
  • Een kneepje citroensap
  • Optioneel voor de afwerking:
    • Parmezaanse kaas / Edelgistvlokken
    • Gearomatiseerde olijfolie (truffel, look, citroen, ...)

Zo maak je het:
Zet een ruime hoeveelheid water op het vuur om je pasta in te koken.

Hak de ui en de look fijn. Stoof aan in een scheut olijfolie. Voeg dan ook de pijnboompitten en amandelschilfers toe en laat een beetje kleuren in de olijfolie. Neem van het vuur en laat even afkoelen.

Wanneer het water voor de pasta kookt, doe je er de pasta in en stoom de broccoli erbij in een stoommandje. De broccoli is normaal iets sneller gaat dan de pasta, laat kort schrikken onder koud water. Doe de broccoli dan in je foodprocessor samen met de gebakken ui, look, amandelschilfers en pijnboompitten, de basilicum,een kneepje citroensap en kruid met flink wat kruidenzout en peper. Mix tot een lekker pesto.

Giet de pasta af en bewaar enkele eetlepels kookvocht. Dit meng je samen met de pesto en wat extra olijfolie bij de pasta in een hete pan. Begin meteen te smullen!


Broccolipesto met ricotta

Dit heb je nodig voor 2 personen:
  • 200g pasta
  • 1 broccoli
  • 1 potje ricotta (250g)
  • 1 teentje look of een beetje lookpasta
  • een handje verse basilicum
  • Vers gemalen zwarte peper
  • Vers geraspte muskaatnoot
  • Grof zeezout
  • Kruidenzout
  • Olijfolie
  • Optioneel voor de afwerking:
    • Geroosterde pijnboompitten
    • Gemalen kaas
    • Extra basilicum
    • ...

Zo maak je het:
Zet een ruime hoeveelheid gezouten water op het vuur om je pasta in te koken. Stoom de broccoli gaar boven het kokende pastawater. 

Wanneer de broccoli en pasta klaar zijn, giet de pasta af en houd enkele eetlepels kookvocht opzij. Zet je kookpot terug op het vuur met een flinke scheut olijfolie. Fruit er de look in en zet het vuur lager. Voeg de gestoomde broccoli toe en stamp deze fijn met een pureestamper. Kruid met genoeg kruidenzout, peper en muskaatnoot en meng er de ricotta onder samen met enkele eetlepels van het pastakookwater. Laat nog even doorwarmen op het vuur en meng er dan de pasta onder. Voeg als laatste de fijngehakte verse basilicum onder en laat het smaken. Eventueel met wat geroosterde pijnboompitjes en wat extra basilicum, of wat extra kaas.










zaterdag 23 augustus 2014

Havermoutkoekjes met citroen

Delhaize heeft een paar maanden geleden de havermout uit z'n assortiment vernieuwd. Fijn. Ik gebruikte in het verleden al af en toe havermout, vooral om koekjes te bakken dan. Maar in havermoutpap eigenlijk nog nooit. Ik wou dit wel eens een kans geven, want het leek me niet alleen een gezonde ontbijtoptie, maar je kan er ook nog eens alle kanten mee op zodat het niet snel verveelt. Koud/warm, met (plantaardige) melk of met yoghurt, met bruine suiker of met honing, vers fruit, ...




Ik probeerde het zowel warm (met amandelmelk, honing, chocoladestukjes en verse aardbeiden) als koud (overnight-in-de-koelkast versie met hazelnootmelk, banaan en hagelslag). Maar nee, het smaakt me niet. Ik ben sowieso geen "pap-eter", pudding en consorten zijn ook niet aan mij besteed. 2 keer eindigde het grootste deel van de havermout bij de kippen. Die waren wel heel blij.




Havermout zal ik dus, net zoals vroeger, gewoon blijven gebruiken in andere recepten: in cakes, koekjes, crumbles... Maar niet in pap. Koekjes dus! Deze waren super. De inspiratie haalde ik zoals zo vaak op Pinterest. Ik paste dit recept een beetje aan en kwam op onderstaande ingrediëntenlijst uit. Een lekker koekje, lekker zacht en toch met wat crunch dankzij de havermout. Nog lekkerder met een dampend kopje Earl Grey erbij...

Dit heb je nodig voor 20-25 koekjes:
  • 100g ruwe rietsuiker
  • 100g bloem (ik gebruikte volkoren speltbloem)
  • 125g havermoutvlokken
  • 100g Griekse yoghurt (ik gebruikte magere)
  • 50g boter
  • 1 ei
  • 1 biocitroen (zeste volledig, sap van halve)
  • 1 koffielepel bakpoeder (8g)
  • 1 kleine koffielepel vanille-extract
  • 1 snuifje zout

Zo maak je het:

Verwarm je oven voor op 180° C. Klop het ei samen met de rietsuiker tot een schuimige massa in je keukenrobot of met de handmixer. Voeg daarna de gesmolten boter, het vanille-extract, citroensap en -zeste en de yoghurt toe en meng goed. Voeg ten slotte de droge ingrediënten toe (bloem, havermout, bakpoeder en snuifje zout).

Verdeel het deeg met behulp van een eetlepel over een ingevette / met bakpapier beklede bakplaat. Laat voldoende plaats tussen de 'hoopjes' deeg en druk ze een beetje plat. Bak goudgeel gedurende 15 min op 180°. Laat even afkoelen als je daar het geduld voor hebt! Lekker bij een kopje thee.



Ik maakte de koekjes vorige week nog een keer, met wat extra chocolade, ook lekker. En een banaan in plaats van Griekse yoghurt, want die had ik niet in huis. Ik deed er dan ook wat minder suiker in. 


Het recept gaat dan als volgt:
  • 75g ruwe rietsuiker
  • 100g bloem (volkoren tarwebloem deze keer)
  • 125g havermoutvlokken
  • 1 rijpe banaan
  • 50g boter
  • 1 ei
  • 1 biocitroen (zeste volledig, sap van halve)
  • 1 koffielepel bakpoeder (8g)
  • 1 kleine koffielepel vanille-extract
  • 1 snuifje zout