dinsdag 15 april 2014

Gebakken noedels met groentjes en krokant sojagehakt

Nog eens een lekker wokgerechtje, simple comme bonjour. Ik had net een flesje sesamolie gekocht en wou dat eens testen. In een soort van "pad thai" bijvoorbeeld, gebakken noedels met groentjes. Ik ben intussen fan van sesamolie, dat geeft echt een hele lekkere smaak. Maar te veel moet je er nu ook niet van gebruiken. 

Dit heb je nodig voor 2:
  • 150g rijstnoedels
  • 2 worteltjes (in dunne schijfjes)
  • 1 prei (in ringetjes)
  • 1 paprika (kies een kleur!)
  • 2 sjalotjes (in ringetjes)
  • 1 chilipeper
  • 1 teentje look, geplet
  • 1 limoentje
  • Arachide-olie
  • Ketjap manis
  • Sojasaus
  • Sesamolie
  • Ruwe rietsuiker
  • 1 pakje sojagehakt (van Alpro bijvoorbeeld)
  • Lente-ui om af te werken (of wat bieslook)

Zo maak je het:
Kook de rijstnoedels volgens de instructies op de verpakking. Spoel even en zet opzij.
Bak het sojagehakt in wat arachide-olie. Breng op smaak met een beetje ketjap manis. Zet opzij als het krokant genoeg gebakken is.
Zet een wok op een hoog vuur. Doe er een scheut arachide-olie in. Wok de sjalotjes, look, chilipeper, prei, paprika en wortelschijfjes. Als deze ongeveer gaar genoeg zijn volgens jouw smaak, doe er dan de rijstnoedels bij. Breng op smaak met sojasaus, sesamolie en ruwe rietsuiker. Laat nog even bakken. Haal van het vuur en werk af met limoensap en lente-ui. That's it!




Eerder zin in rijst? 
Vervang dan de noedels door gestoomde rijst en laat die op het einde ook even meebakken. Varieer met groentjes: hier kopje diepvrieserwtjes in plaats van paprika bijvoorbeeld. Het gehakt liet ik hier achterwege, kan ook al eens smaken zonder. Of met een gebakken eitje of gemarineerde tofublokjes in de plaats? Laat het vooral smaken.

1 opmerking: