dinsdag 14 september 2010

Spinaziericottataart

Heb je ooit al eens moeten koken voor een mixed publiek van zowel vleesliefhebbers als minder grote vleesfans? Ik ben ervan overtuigd dat het helemaal geen probleem hoeft te zijn! Je hoeft er vaak zelfs geen extra afwas voor te doen. Deze groententaart is zo één van die receptjes. Volgens mij hoeft er zelfs helemaal geen vlees(vervanger) in, maar de die hards kunnen dit altijd toevoegen. Dit recept is trouwens ook heel handig om de restjes uit de koelkast in te verwerken. Geen nood dus als je geen spinazie in huis hebt, dan neem je toch gewoon iets anders?



De vulling is licht gebaseerd op het Timbaaltje met ricotta en verse kruiden uit de "Lekker Italiaans" kookboek van Colruyt. Ik had dit recept ooit eens gemaakt en vond de combinatie van eitjes met ricotta verrassend lekker. Het maakt dit recept ook wat lichter dan bijvoorbeeld een gewone quiche met room. En denk ik aan ricotta, dan volgt ook al heel snel spinazie. Nog zo'n geweldige combinatie, in ravioli, cannelloni, lasagna, calzone... En nu dus ook in een groententaart.

Dit heb je nodig voor 2 grote porties als hoofdgerecht of 4 kleine als voorgerechtje:
  • 1 taartbodem, ik gebruikte een kant-en-klaar kruimeldeeg
  • 4 eieren
  • 250 g ricotta
  • 2 eetlepels pesto (genovese of een andere)
  • 150 g gehakte (diepvries)spinazie
  • 1/2 ui
  • 15-tal kerstomaten, ik gebruikte rode en gele (bedankt Linda!)
  • 1 eetlepel groene kruiden, ik gebruikte dragon, peterselie, bieslook...
  • 3 eetlepels vers geraspte Parmezaanse kaas
  • Peper en zout van de molen
  • Vleesjes naar keuze, de V.V. koos voor ham. Gebakken spekblokjes, gekruide kipreepjes kunnen ook, maar het hoeft zeker niet!

Haal het deeg uit de verpakking, laat even op kamertemperatuur komen. Verwarm intussen de oven voor op 180°C. Rol het deeg open, maar laat het bakpapier er maar onder zitten. Leg het in een taartvorm en prik er een paar keer in met een vork. Besmeer de bodem met de pesto. Deze tip heb ik ooit eens opgepikt bij een lekkere Ternatse kerstomaat-fetataart ;)



Ontdooi en verwarm de diepvriesspinazie intussen en laat vervolgens uitlekken in een zeef. Vloeistof en groententaarten zijn geen beste maatjes! Klop de eieren los in een kom en voeg hier de ricotta, kruiden, spinazie bij en klop luchtig. Kruid goed met verse peper en zout. Was de kerstomaten en snijd in kwartjes. Hak ook de ui fijn. Als je andere ingrediënten gebruikt zoals paprika of courgetten, dan je deze best eerst even aanstoven. Doe het eiermengsel in de taartvorm en beleg met de kerstomaatjes, ui of ander beleg. Zet 35 à 40 minuten in de oven.


Haal uit de oven en laat even rusten. Strooi er daarna de Parmezaanse kaas over en serveer. Eventueel met een fris slaatje met tomaat, rode ui en een lekker vinaigrette.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten