donderdag 19 augustus 2010

The Calzone





Geweldige aflevering van Seinfeld... Bij de Italiaan ook al vaak zin gehad in een calzone, maar helaas lijkt deze dichtgeplooide pizza altijd enkel in meaty edition op de kaart te staan. Dat ruikt naar een uitdaging! En jawel, mijn allereerste poging tot het maken van een veggie calzone is gelukt. Hieronder vind je het uitgebreide recept voor vier kleinere calzones met spinazie, iemand met grote honger krijgt er wel twee op! Ik pleit zelf ook schuldig ;-) Niets houdt je tegen om te gaan freestylen of om er een meaty calzone van te maken!


Voor het deeg heb je nodig:
  • 250 g bloem + een beetje extra
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 theelepel instant gist
  • 130 ml lauw water
  • 1 eetlepel olijfolie

Doe al deze ingrediënten in de broodbakmachine en zet op de kneden + rijzen stand. Op mijn machine staat een speciale pizzadeegstand, zeker de handleiding checken dus! Na anderhalf uur heb je gebruiksklaar pizzadeeg! 



Ga je voor de old fashioned way, doe de bloem dan in een kom en maak er een kuiltje in, strooi het zout tegen de rand van de kom aan. Doe de gist in een apart kommetje met een snuifje suiker en 3 eetlepels van het warme water en dek het af met wat folie, zet even opzij. Als dit een schuimend boeltje is geworden, doe je het in het kuiltje bij de bloem samen met de olijfolie. Meng er geleidelijk de bloem onder en vermijd direct contact van het gistpapje met het zout. Kneed tot een mooi deeg op een met bloem bestrooid werkblad. Rol er een balletje van en leg opnieuw in de kom, dek af met een schone keukenhanddoek. Laat een uurtje rijzen op een warme plaats, desnoods in de oven op 25° C als dat gaat!


Voor de vulling heb je nodig:
  • 250 ml tomatenpassata (een half pakje)
  • 2 koffielepels oregano
  • Olijfolie
  • Peper en zout van de molen
  • 1 pakje geraspte mozzarella (de verse mozzarella geeft wat te veel vocht af)
  • 400 g diepvriesspinazie
  • 1 koffielepel nootmuskaat
  • 8 eetlepels ricotta (of Philadelphia Light als je geen ricotta hebt)
  • 1 ui, in halve ringetjes
  • 4 eetlepels amandelschilfers
  • Enkele blaadjes verse basilicum
Zo ga je verder:
Verwarm je oven voor op 200° C.
Doe de passata in een kommetje, voeg 1 koffielepel oregano toe, een flinke scheut olijfolie en kruid met peper en zout. Ontdooi en verwarm de diepvriesspinazie in de microgolfoven. De vulling van de calzone mag niet te nat zijn, giet het overtollige vocht van de spinazie dus weg. Kruid met de nootmuskaat en peper een zout.

Deel het deeg in vieren. Strooi wat bloem op je werkblad, neem één deel van het deeg en rol met behulp van een deegrol tot een pizzabodem, ik schat een mm of 2 dik. Zet alvast een bakplaat klaar en smeer deze lichtjes in met olijfolie. Start met beleggen van The Calzone! Opgelet, wel maar de helft van de bodem beleggen en voldoende afstand van de randen houden. Smeer eerst een 3-tal lepels passata uit en beleg met enkele ringetjes ui, doe daar een vierde van de spinazie op, 2 eetlepels ricotta en werk af met een handjevol mozzarella, een eetlepel amandelschilfers, wat basilicum en een snuifje oregano.   





Vouw de calzone dicht en druk de randen goed aan. Doe eventueel een scheutje olijfolie erbovenop en leg ze voorzichtig op de bakplaat.



Gouden tip: Van zodra je 1 à 2 calzones afgewerkt hebt, zet deze meteen in de hete oven. Als je een ongebakken calzone te lang laat staan voor het bakken, dan wordt het onderste deeglaagje te vochtig en heb je meer kans dat de calzone tijdens het bakken onderaan zal openscheuren. En dat willen we niet!

Na ongeveer 20 minuten is je calzone klaar.  




Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen