donderdag 5 augustus 2010

Puree Parmentier op z'n Provençaals

De "zomer" is de laatste dagen niet echt meer wat het moet zijn... Koud, regenachtig... Gevolg: zin in lekkere winterse puree uit de oven, maar ook nog meer zin in het weekje Provence dat er eind deze zomer op het programma staat, momenteel is het daar toch zo'n 28°. Gooi deze twee samen in een ovenschotel en dit is het resultaat! 

Ook de traditionele "Hachis Parmentier" is heel makkelijk aanpasbaar voor niet-vleeseters. Mijn veggie versie maakte ik met Quorn-blokjes, maar een andere vleesvervanger werkt even goed (denk: sojagehakt, tofureepjes, ...)! Of wat dacht je van een laagje courgetteschijfjes gegrild in olijfolie met Provençaalse kruiden in plaats van de Quorn?

Dit heb je nodig voor 2 personen:
  • 600 gr aardappelen
  • 1 klontje boter
  • 1 glaasje melk
  • 1/2 koffielepel nootmuskaat
  • 1/2 koffielepel paprikapoeder
  • 3 grote wortelen
  • 1 paprika
  • 1 rode ui
  • 1 witte ui
  • 1 bakje kerstomaatjes of 3 rijpe tomaten
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 koffielepel gedroogde Provençaalse kruiden (rozemarijn, thijm, oregano, ...)
  • 1 bakje Quorn-blokjes
  • 1 handjevol geraspte kaas
  • Olijfolie
  • Versgemalen zwarte peper & zout

Voorbereiding:
Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water. Maak de uien, wortels en paprika schoon en snijd ze in "brunoise", een mens mag al eens een fancy woord gebruiken voor "in blokskes". Zelf gebruikte ik mijn geweldige Braun keukenrobot (sluikreclame ahum) om de groenten fijn te hakken. Deze wondermachine bespaart je heel wat tijd, maar levert je helaas ook extra afwas op!

Zo ga je te werk:
Plet de gekookte aardappelen, voeg de melk en het klontje boter toe. Kruid met peper, zout, nootmuskaat en paprikapoeder voor de kleur. Zet deze even op kant. Verwarm een grote pan of wok en doe er een flinke scheut olijfolie in. Voeg dan de groenten 1 voor 1 toe: uien, wortelen en paprika. Laat deze glazig en gaar worden. Verwarm ondertussen de oven + grill voor op 180° C. 


Voeg dan de Quornblokjes toe aan de groenten na 10-15 min en laat mee bakken. Was daarna de (kers-)tomaten en snijd deze in partjes. Voeg ze toe aan de groenten, samen met de Provençaalse kruiden en een flinke draai van de peper- en zoutmolen. Laat nog een paar minuutjes op het vuur. 


Neem een ovenschotel en doe er de groentenmix en Quorn in. Bestrijk deze laag met een royale laag puree. Bestrooi met de geraspte kaas en versier met wat verse rozemarijnblaadjes. Zet de ovenschotel(s) in de oven, ongeveer 20 minuten. Houd het wel in de gaten, de ene oven/grill is al wat sneller dan de andere!




Tip: Voor extra smeuïgheid, doe een paar kleine klontjes boter op de puree voor je alles in de oven zet, of een beetje olijfolie.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen