zondag 29 augustus 2010

Lauwe pastasalade

Wat de Provençaalse zon doet met groenten, het is bijna niet te geloven. De tomaten zijn übersmaakvol, de sla knapperiger dan ooit. Het wordt weer even wennen aan de Belgische supermarktgroenten... De eigenares van onze gîte leerde ons ook een zoete uisoort kennen, blijkbaar typisch voor de streek, vlakbij de Cévennes. Deze ui is zo zacht van smaak dan hij rauw en fijngesnipperd ideaal is bij een groen slaatje. Vaarwel rauwe-ui-oprispingen achteraf. Ook gestoofd is deze uisoort bijzonder lekker. Ik kocht er meteen een paar extra voor thuis!

Bij zo'n knapperige, groene sla met tomaat en ui aten we een lauwe pastasalade. Als de pasta nog niet afgekoeld is, komt de smaak van de groenten en kruiden volgens mij beter uit. De lauwe salade sluit dan mooi aan bij een fris groen slaatje enerzijds en de warmte van een lekkere groentenburger, gestoofde courgette of een stukje gegrilde vis of vlees anderzijds.

Hiervoor heb je nodig voor 4 personen:
  • 200 g farfalle (of een andere pasta)
  • 200 g penne (of nog een andere pasta!)
  • 3-tal eetlepels olijfolie
  • 1 (zoete) ui
  • 1/2 groene paprika
  • 1/2 rode paprika
  • 1 koffielepel Provençaalse kruiden (rozemarijn, thijm, basilicum, marjolein, dragon...)
  • Peper & zout van de molen

Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook met een snuifje zout, een scheut olijfolie en de Provençaalse kruiden. Kook de pasta beetgaar volgens de instructies op de verpakking. Je werkt hier met 2 verschillende soorten pasta, dus houd rekening met eventueel verschillende kooktijden. 

Snijd de ui en paprika in blokjes en stoof ze in een eetlepel olijfolie gedurende een 10-tal minuten. Giet de pasta af en doe deze in een grote kom. Voeg de gestoofde ui en paprika toe, samen met de rest van olijfolie. Kruid met peper en zout van de molen en serveer dus lauw!


Tip: Voeg eventueel nog wat vers geraspte pittige kaas toe, zoals Parmigiano Reggiano of een pecorino... 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten