dinsdag 10 augustus 2010

Bruschette

Elke keer ik naar Italië ga, wil ik minstens één keer een gewone, simpele bruschetta met tomaat eten. Dit gerecht is zo eenvoudig. En toch smaakt het thuis nooit zoals in La Bella Italia. Meestal, ik geef het toe, heb ik hier ook geen geduld voor... Normaal zou je de tomaten zorgvuldig moeten ontvellen door ze eerst in heet water onder te dompelen om ze vervolgens de ontpitten. Voor ontpitten kan ik meestal nog wel de moed vinden, voor het tomatenvelletjesgedoe helaas niet. En net dat maakt volgens mij het grote verschil bij bruschetta! De tomaten moeten uiteraard ook lekker zongerijpt zijn. In de winter laat je dit recept dan ook beter voor wat het is.

Onlangs kwam er verandering in mijn bruschettaweemoed. Sinds die welbepaalde zaterdag is er namelijk een nieuw hebbeding in mijn leven waarmee ik eindelijk de lekkerheid van een echte Italiaanse bruschetta kan evenaren. Het ding heet "Serrated Peeler" (Cuisipro) en zeg er alsjeblief geen gewone, dure dunschiller tegen. Tomaten ontvellen wordt een fluitje van een cent. En nee, dit is geen "as seen on tv" verkoopspraatje, het ding werkt echt en goed! Nooit meer tomatenvelletjes waar ik ze niet wil hebben, hoera.





Voor een basis bruschetta met tomaten (4 stuks) heb je nodig:
  • 4 sneetjes ciabatta (+/- 1,5 cm dik)
  • 2 grote, zongerijpte tomaten
  • The good olive oil (says Antonio Carluccio)
  • Enkele blaadjes verse basilicum
  • Vers gemalen zwarte peper en (zee)zout
  • 1 teentje look 
  •  
    Zo ga je te werk:
    Was de tomaten en schil ze met de wonderpeeler! Snijd het kroontje eruit en snijd in partjes. Verwijder dan de pitjes en eventuele harde middenstukjes. Snijd in kleine blokjes en doe deze in een kommetje. Voeg een scheut olijfolie toe en kruid met peper & zout. Zet op kant (niet in de koelkast). Verwarm de grill voor of zet een grillpan op een hoog vuur. Grill de sneetjes ciabatta goudgeel langs beide zijden. Maak het teentje look schoon en snijd het in twee. Wrijf er de nog warme sneetjes ciabatta mee in en besprenkel ze met wat olijfolie. Verdeel de tomatenblokjes (met zo min mogelijk sap) over de broodjes en versier met enkele reepjes verse basilicum. Dien meteen op en waan je op de Campo de' Fiori in Rome!





    Voor mijn gepimpte versie, de "Bruschetta Tallore" heb je dit nodig (4 stuks):
    • 4 sneetjes ciabatta
    • 1 grote, zongerijpte tomaat
    • 1 gele paprika
    • 1 rode ui
    • The good olive oil
    • Enkele blaadjes verse basilicum
    • Versgemalen zwarte peper en (zee)zout
    • 1 teentje look
    • 1 handjevol parmezaanschilfers

    Zo ga je te werk:
    Bereid de tomaat voor zoals bij de basis bruschetta hierboven. Schil de paprika en verwijder steel en zaadjes, maak de ui schoon. Snijd de paprika in grote blokjes en de ui in reepjes. Bak deze aan in een pan met een flinke scheut olijfolie en wanneer alles mooi glazig en lichtjes gebruind is, zet op kant en laat wat afkoelen, kruid met wat verse peper van de molen. Grill de sneetjes ciabatta zoals hierboven vermeld en strijk ze in met het opengesneden lookteentje. Verdeel de tomatenblokjes over de broodjes (een dunnere laag dan bij de basis bruschetta) en doe er vervolgens de lauwe paprika-uimengeling over. Werk af met de basilicum en de parmezaanschilfers. Meteen beginnen smullen.







    2 opmerkingen:

    1. Ik ben gefascineerd door de wonderpeeler... Hoe werkt dat ding juist? Want het ziet eruit als een gewone dunschiller (sorry :)), maar ik zie me nog geen tomaten ontvellen met zo'n ding...

      BeantwoordenVerwijderen
    2. Hehe :) Ja het ziet er inderdaad uit als een gewone dunschiller, maar het mesje is heel fijntjes gekarteld en het ding is ook vrij zwaar. Hierdoor lukt het supergoed om bijvoorbeeld tomaten of paprika's te schillen! Goedkoop was het wel niet, ik geloof dat ik er toch zo'n 16 euro voor betaald heb, maar it's worth it! Geen gedoe meer met kokend water en tomatenvelletjes!

      BeantwoordenVerwijderen