zaterdag 14 augustus 2010

Bananenbrood

Je kent het wel, je hebt je in de fruitafdeling van de supermarkt opnieuw laten verleiden tot het kopen van een volledig zakje met een stuk of 6 bananen... Ze worden veel te snel rijp in deze zomerse temperaturen en voor je het weet, zijn die lekkere bananen klaar voor de vuilbak/composthoop.

 Heb je dan geen vanille-ijs in huis om er snel milkshakes van te blenden, dan kan dit receptje misschien helpen. Je hebt er 2 à 3 superrijpe bananen voor nodig en de andere ingrediënten zijn ook vrij vaak in mijn (koel)kast te vinden. Dit "brood" is bovendien ideaal als (snel) ontbijt.

Het recept is lichtjes gebaseerd op de Chocolate Chip Peanut Banana Loaf uit mijn nieuwste aanwinst: "The Complete Magnolia Bakery Cookbook". Chocolate chips had ik helaas niet in huis en van peanuts ben ik geen fan. Verwacht dus geen cake, want dit "brood" heeft wel een iets andere structuur.

Als je ooit in New York City bent, zeker eens een bezoekje brengen aan de originele Magnolia Bakery (401, Bleecker Street). De cupcakes zijn to die for... En het is gelegen in een van de tofste buurten van NYC, de West Village.


Voor de Tallore Bakery Banana Loaf heb je nodig:
  • 250 gr zelfrijzende bloem
  • 100 gr suiker
  • 75 gr boter (+ beetje extra)
  • 75 ml melk
  • 2 eieren
  • 2 grote (of 3 kleine) rijpe bananen

Zo ga je te werk:
Verwarm eerst je oven voor op 180° C. Zorg ervoor dat de boter zacht is of zelfs licht gesmolten en doe deze samen met de suiker in een mengkom. Klop deze tot een schuimende massa en voeg vervolgens de eieren (op kamertemperatuur) één voor één toe en klop ondertussen verder. Neem een kleiner kommetje en prak hierin de bananen fijn met een vork. Doe dit samen met de melk bij het deeg en klop verder. Voeg ten slotte de gezeefde bloem toe en klop het deeg glad. Neem dan een bakvorm en vet deze goed in met boter. Doe het deeg erin en zet gedurende +/- 40 min in de oven. Doe hierna uiteraard eerst de truc met de brochettestok: prik in het brood, als het stokje er schoon uitkomt, is het goed, zo niet, nog eventjes terug in de oven zetten! Laten afkoelen en voorzichtig uit de vorm halen.


Tip: Een paar sneetjes van dit brood met wat Nutella erbij, hét ideale ontbijt! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten