zaterdag 7 augustus 2010

Amerikaanse Coleslaw

Altijd een geslaagd bijgerechtje! Lekker bij bbq & burgers. 

Een witte kool is wat het is. Een groot, lomp ding. Dus tenzij je ergens een halve of een kwartje op de kop kan tikken, zal je dus een hele berg coleslaw kunnen maken van één kool. Volgend receptje is op basis van een halve kool. Als je de andere helft goed strak verpakt in vershoudfolie, dan houdt deze het zeker nog één à twee weken uit in de koelkast. Je kan de coleslaw best ook een nachtje laten "trekken".

Dit heb je nodig:

  • 1 halve witte kool
  • 3 grote wortelen
  • 1 middelgrote rode ui
  • 4 eetlepels witte wijnazijn of appelazijn
  • 2 eetlepels suiker
  • 5 eetlepels mayonaise (uit een potje, zelfgemaakte mayo is niet echt geschikt!)
  • 1 eetlepel vloeibare honing
  • 1/2 koffielepel selderijzout
  • 1 koffielepel zout
  • 1/2 koffielepel versgemalen zwarte peper
  •  

    Voorbereiding:
    Haal het binnenste, harde gedeelte uit de witte kool. Snijd de rest van de kool in zo fijn mogelijke reepjes. Dit gaat sneller met de keukenrobot of mandoline, maar met the good old plank & mes lukt het ook wel!

    Rasp de worteltjes en snijd de ui in fijne reepjes.




    Daarna:
    Doe de geraspte wortelen en de reepjes witte kool en ui in een grote kom en voeg peper & zout, selderijzout en suiker toe. Meng al een eerste keer goed door elkaar en voeg vervolgens de mayonaise, honing en azijn toe en meng opnieuw. Proef! En voeg desnoods nog wat extra kruiden toe naar smaak! Doe de coleslaw in een goed afgesloten kom en laat een nachtje in de koelkast staan.





    Tip:
    Serveer de coleslaw in een apart kommetje bij je gerecht. De witte kool verliest nogal wat vocht en zo vermijd je een plasje coleslawvocht op je bord!


    Geen opmerkingen:

    Een reactie plaatsen