zaterdag 4 september 2010

Groentenkaasnuggets


Na meer dan tien jaar frequent shoppen in het vegetarische assortiment van de doorsneesupermarkt heeft een mens als mezelf wel eens zin in iets anders, iets nieuws. Nu, ik had zin in iets niet-supermarktachtig en in een keukenexperiment: vleesvervanger doe-het-zelf, Gamma-stijl zeg maar. 

Er moest wat pit in zitten, dus koos ik voor zuiderse groentjes en Parmezaanse kaas. Het geheel moet ook goed gebonden zijn. Aardappelen, erwtjes en een "tikkeneike" did the trick. Het geheel graag ook in een krokant jasje met behulp van wat kruidig paneermeel. Hieronder het receptje van mijn eerste Tallore veggienuggets of -burgers. Er volgt ongetwijfeld nog meer van dat! Experimenteer vooral ook zelf met andere groentencombinaties of kazen.


Voor de vleesetende vrienden onder jullie, op het einde van deze blog staat een receptje voor zelfgemaakte chicken nuggets. Op verzoek :)

Dit heb je nodig:
  • 1 middelgrote ui
  • 1/2 paprika (kies je kleur, ik koos voor geel)
  • 1/2 aubergine
  • 1 groot handvol diepvrieserwtjes
  • 200 g aardappelen
  • 5 eetlepels versgeraspte Parmezaanse kaas
  • 1 ei
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 kopje paneermeel
  • 1/2 blokje groentenbouillon
  • 1 koffielepel oregano
  • 1 koffielepel paprikapoeder
  • 1 koffielepel nootmuskaat
  • Olijfolie
  • Peper en zout van de molen

Voorbereiding:
Kook de aardappelen gaar zoals voor puree in water met een half bouillonblokje. Haal het middenste gedeelte met de zaadjes uit de aubergine en snijd in kleine blokjes, net zoals de ui en paprika.

Zet een pan op een hoog vuur met een flinke scheut olijfolie en stoof hierin de ui, paprika en aubergine. Voeg na 10 minuten de diepgevroren erwtjes toe en laat verder stoven tot de groentjes zacht zijn. Kruid naar smaak met peper en zout. Doe de groenten samen met de aardappelen in een kom en haal de pureestamper maar boven! Voeg ook de Parmezaanse kaas, de bloem, het ei en de nootmuskaat toe en plet het geheel. Kruid eventueel nog wat bij met peper en zout. Zet dit "groentengehakt" een uurtje in de koelkast. Onderstaande foto wekt misschien niet meteen je eetlust op, maar dat komt nog wel! Hopelijk :-)  
 



Terwijl bovenstaande boel goed aan het opstijven is, zet je alvast een bordje klaar met het paneermeel. Meng hier de oregano en het paprikapoeder onder. Maak vervolgens nuggets, burgers of gelijk welke vormpjes van het mengsel. Dit doe je best door eerst balletjes ervan te rollen, die je vervolgens platdrukt. Rol deze daarna door het paneermeel. 



Bak ze goudbruin in een pan met een flinke scheut olijfolie. Enkele minuten langs elke kant is voldoende, draai ze wel voorzichtig om. Laat ze daarna even uitlekken op wat keukenpapier.




Serveer met coleslaw en ovenfrietjes of tussen een broodje met sla, tomaat en augurk of als aperitiefhapje met een lekker dipsausje.


Voor de vleesliefhebbers, hier dus nog het receptje voor zelfgemaakte chicken nuggets. Ik vond het recept in een fast food kookboekje dat ooit bij De Standaard zat, maar ik heb het intussen wel wat aangepast. Altijd een voltreffer bij etentjes voor vleesetende vrienden! 

Dit heb je nodig voor ongeveer 15 nuggets:
  • 750 kg kipfilet
  • 1 volledig ei
  • 2 eiwitten
  • 3 eetlepels bloem
  • 1 koffielepel kipkruiden (of mix van paprikapoeder, curry, cayennepeper, sjalot)
  • 1 kopje paneermeel
  • 1 koffielepel paprikapoeder
  • Optioneel: 1 teentje look of wat lookpoeder
  • Peper en zout van de molen
  • Maisolie

Doe de kipfilet rechtstreeks van de koelkast in de keukenrobot en en hak fijn zodat je een soort van kippengehakt krijgt. Voeg daarna het volledige ei, 1 eetlepel bloem, de kipkruiden en eventueel het (geperst) teentje look. Meng met de keukenrobot en kruid met voldoende peper en zout. Zet ook dit mengsel een uurtje in de koelkast.


Zet ondertussen 3 schaaltjes klaar, doe in het eerste de 2 eetlepels bloem. Klop in het tweede de 2 eiwitten los en meng in het derde schaaltje ten slotte het paneermeel met het paprikapoeder. Wanneer het kippenmengsel voldoende opgesteven is, maak je er nuggetvormpjes van. Rol het eerst door de bloem, schud overtollige bloem eraf en ga er dan mee door het eiwit en rol het vervolgens door het paneermeel. 

Zet vervolgens een pan op een hoog vuur met een bodempje maisolie. Wanneer de olie heet is, deze mag zeker niet aanbranden, bak je er de nuggets goudbruin in aan beide zijden. Laat een vrijwillige V.V. een eerste nugget testen of het vlees gaar is. Laat de nuggets ook even uitlekken op keukenpapier voor je ze opdient.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen