zondag 26 september 2010

Weggie Wok

Volgend receptje is niet bepaald buitengewoon of bijzonder origineel. Het kwam vorige week gewoon tot stand met restjes uit de koelkast. We hadden wel eens zin in wok et woilà! 

Dit heb je nodig voor 2 personen:
  • 125g ongekookte rijst (basmati, Thaïse, ...)
  • 1/2 broccoli
  • 2 wortelen
  • 1 grote ui
  • 1 paprika
  • 1 stengel prei
  • 1/2 bakje champignons (Parijse, oesterzwammen, bospaddenstoeltjes, ...)
  • 100 ml Sojaroom Light (Alpro)
  • 1 koffielepel currypoeder
  • 1 koffielepel paprikapoeder
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel honing of bruine suiker
  • Peper & zout van de molen
  • Olijfolie of wokolie
  • Een handjevol preischeuten voor de afwerking

Voorbereiding:

Was de groenten en snijd ze zoals je ze zelf het lekkerst vindt. De broccoli doe je wel best in zo klein mogelijke roosjes, tenzij je deze eerst wil voorkoken of -stomen. Gebruik je gewone, Parijse champignons, dan snijd je ze in flinterdunne schijfjes. Gebruik je een andere soort, snijd ze dan ook zo fijn mogelijk in reepjes. Deze moeten mooi knapperig blijven en hun smaak behouden, want ze zullen diene als decoratie.

Zo maak je het:
Kook de rijst gaar volgens de instructies op de verpakking of maak hem klaar in een rijststomer voor de microgolfoven. Ik ben sinds kort de trotse eigenaar van zo'n superhebbeding. De mijne is van Jinbao en komt uit de grote Chinese supermarkt Kam-Yuen in Brussel, waar vroeger Sun-Wah was. Rijst stomen in de microgolf is geweldig, maar ik ga er hier niet over uitweiden. Lees er meer over op de kookblog van nrcnext, hier ontdekte ik het concept van rijst stomen in de microgolfoven. Tupperware heeft blijkbaar ook een gelijkaardig rijstkokertje op de markt.


Zet een wok (of grote antiaanbakpan) op een hoog vuur met een flinke scheut olie. Wanneer deze goed heet is, doe je er alle fijngesneden groentjes in behalve de champignons. Doe er de sojasaus bij en kruid met peper, zout, paprika- en currypoeder. Schud de groenten af en toe door elkaar. Zet ondertussen ook een apart pannetje op met een scheut olijfolie en bak hierin de champignons goudbruin. Kruid met peper van de molen en zet opzij. Wanneer de groentjes jouw favoriete vorm hebben aangenomen (nog al dente, gewoon gaar, heel gaar...), voeg je de honing/bruine suiker toe. Laat even carameliseren en voeg dan de sojaroom toe. Laat 1 minuutje mee stoven en proef dan. Kruid bij naar eigen smaak. Serveer met de rijst en werk af met de champignons en een toefje preischeuten.   



Tip: Probeer zeker ook andere groentencombinaties. Mag het wat calorierijker zijn, voeg dan nog wat Hoisin-saus toe aan de groenten en werk af met gefrituurde uitjes.  

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen