donderdag 9 september 2010

Pompoensoep

Het is begin september... Het regent, het is fris, bewolkt. Alsof de weergoden het er nog maar eens willen "inwrijven" dat de zomer nu echt wel voorbij is, mochten we dat begin augustus nog niet begrepen hebben... Er is uiteraard wel een positieve kant aan dat weertje. Het einde van de zomer luidt ook meteen een geweldig nieuw seizoen in: het soepseizoen.

Als allereerste soep van het seizoen maakte ik deze week een zoete pompoensoep. Ik gebruikte een halve butternut squash, dat zijn die klokvormige pompoenen die langs de buitenkant iets lichter van kleur zijn. Met een gewone pompoen lukt het zeker ook wel!

Dit heb je nodig:
  • 1/2 butternut squash
  • 2 grote uien
  • 1 kleine braeburn appel (of een andere appel geschikt om te koken)
  • 2 groentenbouillonblokjes
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1/2 koffielepel currypoeder
  • 3-tal laurierblaadjes
  • 2 liter water
  • Vers gemaken peper & zout

Maak de uien schoon en snijd ze in grove blokjes. Schil de appel, haal het klokhuis eruit en snijd ook in blokjes. Verwijder ook de schil van de halve pompoen en haal er de zaadjes uit, snijd in dobbelstenen. Zet een grote kom op een middelmatig vuur en doe er de olijfolie in. Wanneer deze heet is, doe je er de uien in en laat je ze even glazig worden, doe er vervolgens de pompoen bij en laat nog even meestoven. Roer goed, want de groenten mogen niet bruin worden. Doe er na enkele minuten de blokjes appel bij, de 2 bouillonblokjes, de curry en de laurier, roer alles goed door elkaar. Als het een kleine pompoen is, dan heb je voldoende aan 3/4 van de appel. Onmiddellijk daarna voeg je 2 liter water toe, liefst al warm water, bijvoorbeeld uit de waterkoker. Laat dit een half uur koken zonder deksel.




Na een half uur test je of de groenten voldoende zacht zijn. Bijvoorbeeld door met een vork enkele blokjes tegen de rand van de kookpot te duwen. Als deze makkelijk kunnen geplet worden, is het ok. Zo niet, laat nog even verderkoken. Laat de soep even afkoelen en haal dan je staafmixer maar boven, haal er wel eerst de laurierblaadjes uit. Mix de soep glad en kruid daarna bij met verse peper. Proef en voeg nog wat zout toe, indien je dit nodig vindt.






Serveer zo of met een toefje zure room. Met zelf gebakken broodkorstjes zal het ook best smaken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten