dinsdag 7 september 2010

Aziatische tofuburgers

Sinds mijn eerste poging vleesvervanger DIY afgelopen week, wil ik nog meer dingen uitproberen. Dit keer gooi ik het over een Oosterse boeg: met rijst, curry en tofu. Niet bang zijn voor dat laatst genoemde ingrediënt, dit worden geweldig toffe burgers. Lekker met wat gewokte groentjes (prei, ui, paprika, sojascheuten, ...) met noedels of rijst. Of als hapje met wat pikante loempiasaus!

Dit heb je nodig voor een 3-tal porties als hoofdgerecht:
  • 100 g gestoomde (of gekookte) rijst die voldoende plakkerig is!
  • 100 g tofu, uitgelekt
  • 1 ui
  • 1 wortel
  • 1 ei
  • 1/2 groentenbouillonblokje
  • 1 koffielepel currypoeder
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 kopje paneermeel + 2 eetlepels extra
  • Olie 

Maak de ui en wortel schoon en hak beide heel fijn met de keukenrobot, als je die hebt. Zo niet, lukt het ook wel met een groot mes.



Zet een pan op een middelmatig vuur met een flinke scheut olijfolie. Stoof hierin de ui en wortel, maar zorg ervoor dat deze niet bruin worden. Laat de tofu intussen zo goed mogelijk uitlekken. Hak deze op de zelfde manier fijn en meng dit met de sojasaus. Voeg dit mengsel toe aan de pan en laat enkele minuten mee stoven. Verbrijzel er het halve bouillonblokje bij en roer er de curry doorheen. Haal de pan van het vuur als de groentjes zacht zijn en laat even afkoelen. Meng dit met de rijst, de bloem, het losgeklopte ei en 2 eetlepels paneermeel. Roer alles goed door mekaar met een houten lepel, de rijst mag hierbij wel een beetje fijngeplet worden. Dit ziet er nog niet geweldig aantrekkelijk uit! Zet het minstens een half uurtje in de koelkast om op te stijven.



Zet intussen een schoteltje klaar met de rest van het paneermeel. Maak burgervormpjes of balletjes naar keuze en rol deze door het paneermeel. Zet deze nog even terug in de koelkast.



Zet intussen een pan met voldoende olie op een heet vuur. Bak hierin de burger(tje)s. Een minuutje of 5 langs iedere kant is voldoende, draai ze wel voorzichtig om met een spatel. Laat even uitlekken op wat keukenpapier en serveer!  

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen