dinsdag 20 maart 2012

Hartige clafoutis

Na de coulis, nu de - clafoutis. Deze zomer at ik de lekkerste zoete clafoutis ooit, een lauwe kersenclafoutis met slagroom in het zuiden van Frankrijk. Maar intussen leerde ik ook hartige clafoutis kennen. Ik vond een receptje voor paprikaclafoutis in 'Licht... en zo lekker!' uit de Colruyt-kookboekenreeks. Dat viel zo goed mee, dat ik er daarna zelf eens mee experimenteerde. Dit eiergerecht is ook perfectt wanneer je iets à la quiche uit je mouw wil toveren, maar geen bladerdeeg in huis hebt.


Paprikaclafoutis - Aangepast recept uit 'Licht... en zo lekker!':


Dit heb je nodig:
  • 2 paprika's (ik gebruikte 1 gele en 1 rode), geschild en in blokjes
  • 1 kleine rode ui, fijngehakt
  • 1 bolletje mozzarella light (125 g), in schijfjes
  • 4 eieren
  • 2,5 dl halfvolle melk
  • 100 g bloem
  • 1 koffielepel olijfolie
  • 1 koffielepel oregano
  • 2 eetlepels  verse bieslook, fijngehakt
  • Peper & zout van de molen

Zo maak je het:
Verwarm je oven voor op 180° C. Strijk je een vuurvaste schotel in met de olijfolie en schik er de paprikablokjes en fijngehakte rode ui. Kruid alvast met peper en zout en leg er de schijfjes mozzarella op.


Maak dan een beslagje van de eieren, melk en bloem, kruid met oregano, bieslook en een beetje extra peper en zout. Overgiet er de paprika + ui + mozzarella mee en zet gedurende ongeveer 30 minuten in de hete oven.




Ik serveerde met een aardappelgratin (flinterdunne aardappelschijfjes met wat olijfolie, peper, zout en nootmuskaat in aparte schotel mee de oven in) in plaats van met het aardappelslaatje dat het Colruyt-kookboek voorstelde.




Clafoutis van kerstomaten en basilicum - door Tallore:


Dit heb je nodig:
  • 1 bakje kerstomaten, in kwartjes
  • 100 g gemalen kaas (ik gebruikte mozzarella, maar een pittigere kaas mag zeker!)
  • 2 eetlepels gemalen Grana Padana
  • 1 handje basilicumblaadjes, grof gehakt
  • 4 eieren
  • 100 g bloem
  • 2,5 dl halfvolle melk
  • 1 koffielepel Provençaalse kruiden
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Peper & zout 


Zo maak je het:
Verwarm je oven voor op 180° C. Schik de kerstomaatjes in je ovenschotel, meng met de olijfolie en strooi er de gemalen kaas over. Maak dan opnieuw een beslagje van de eieren, melk en bloem. Kruid dit met peper, zout en Provençaalse kruiden. Giet het over de tomaatjes en kaas in de ovenschotel en schik er de basilicum over.


Zet ongeveer 30 minuten in de oven. Ik serveerde dit keer met een lauw pastaslaatje van spirelli (50g/persoon volstaat!), geroosterde pijnboompitten, basilicum en geraspte Grana Padana.

1 opmerking:

  1. Ik ben zot van quiches, dus dit zal zeker ook niet slecht zijn. En inderdaad handig asls je geen deeg in huis hebt. Ideaal om restjes in te verwerken.

    BeantwoordenVerwijderen