zondag 15 juli 2012

Groentelasagna met pecorino

En we gaan nog even verder met Italiaanse kaas, na de fontina in de frittata nu pecorino. Ook deze keer met spinazie, één van de successen uit mijn moestuin. Al schieten de spinazieplantjes wel snel op, heeft iemand daar soms tips voor?! 


De kaassaus met pecorino is niet meteen lijnvriendelijk, maar dat mag ook al eens, niet? Een echte topper.


Dit heb je nodig voor 2 personen:
  • 3 grote of 6 kleine lasagnavellen
  • 1 klein bakje champignons
  • 1 kleine courgette
  • 3 flinke handen verse spinazie
  • 1 grote sjalot
  • 1/2 bakje kerstomaten
  • 1 teentje look of ten kneepje lookpasta
  • 400 ml melk
  • 2 el boter
  • 2 el bloem
  • 5 eetlepels vers gemalen pecorino + beetje extra
  • 1 eetlepel fijngehakte bieslook
  • Peper, zout, nootmuskaat van de molen
  • Olijfolie
  • Verse basilicum

Zo maak je het:
Was en snijd alvast de groenten: champignons in plakjes, courgette ontpit in maantjes en hak de sjalot fijn. Zet ook een volle waterkoker op. Dan kan je ook al de saus maken: klassieke béchamel van boter, bloem en koude melk, gekruid met peper, zout en (genoeg!) nootmuskaat, waaronder je de pecorino mengt. 


Laat de lasagnavellen weken in het hete water uit je waterkoker. Zorg er wel voor dat deze niet allemaal aan elkaar kleven. Zo zijn ze flexibel (en alvast een beetje voorgegaard) en kan je makkelijker de lasagna samenstellen.


Zet een grote pan op het vuur met scheut olijfolie. Bak hier de champignonschijfjes in. Doe het in 2x als je pan te klein is, ze moeten mooi gebakken zijn, geen rubber! Kruid met peper en zout en bieslook. Schik op de bodem van je ovenschotel. Begin dan ook maar je oven voor te verwarmen op 200° C.




In dezelfde pan fruit je de sjalot in opnieuw wat olijfolie. Voeg daarna de courgettestukjes toe. Laat een kleine 10 minuten bakken op middelmatig vuur. Ondertussen schik je al 1/4 van de pecorinosaus over de champignons en bedek je met een laag lasagnablad(en). Als de courgette klaar is, kruid je ook even met peper en zout, schik je deze bovenop de lasagnalaag en herhaal je saus & lasagnablad(en) stap. Laat ten slotte de spinazie slinken in wat olijfolie en look(pasta). Bouw je lasagna verder met de spinazie, 1/4 pecorinosaus en nog een lasagnavel (of 2).




Afwerken doe je met de gehalveerde kerstomaatjes en het laatste deel saus. Rasp hier nog wat verse pecorino over.




Zet 25 à 30 min in de oven op 200° C, waarvan de laatste 5 minuten op grillstand voor wat kleur. Haal uit de oven en laat 5 minuutjes rusten. 




Schik een portie op een bord met wat verse basilicum... Misschien met een lekker rucolaslaatje erbij?


2 opmerkingen: