Dit heb je nodig voor 2 voorgerechtjes:
- 2 dikke sneden (meergranen-)brood van een dagje oud
- 1 teentje look
- 1/4 komkommer
- 1/2 rijpe tomaat
- 1/2 eetlepel verse, groene kruiden (bieslook of dragon of platte peterselie of ...)
- 1/2 citroen (het sap ervan)
- 50 g feta
- 10-tal gemarineerde, zwarte olijven
- 30-tal rozijntjes
- 1 eetlepel goeie olijfolie
- Zwarte peper en zout van de molen
Zo maak je het:
Snijd hele dunne schijfje van de gewassen komkommer. Ik deed het met een dunschiller, maar als je een mandoline hebt, nog beter! Het hoeven geen perfecte rondjes te zijn, dit is rustiek eten! Kruid de komkommerschijfjes met peper en zout en doe er het citroensap bij. Laat even intrekken. Hak dan de olijven heel fijn en verbrokkel de feta. Voeg hier de rozijntjes aan toe en 1 eetlepel olijfolie. Zet ook even opzij.
Ontpit dan de rijpe tomaat en snijd ze in fijne reepjes en hak je verse kruiden fijn. Rooster daarna het brood goudbruin (onder de grill, in een grillpan of gewoon in de toaster). Snijd het teentje in 2 en wrijf het over je geroosterde broodjes. Als je brood echt heel hard geroosterd is, kan je er altijd wat extra olijfolie over sprenkelen. Schik er meteen een laagje komkommerschijfjes op, vervolgens een paar eetlepels feta-olijf-rozijn. Werk af met een paar reepjes tomaat en wat verse kruiden. Serveer meteen zodat het broodje nog een beetje warm en krokant blijft!
Tip: Leg er nog een extra sneetje geroosterd brood op en je hebt de perfecte lunch!
Leuk gerechtje, maar ook erg leuk geschreven!
BeantwoordenVerwijderenGroetjes
Marian
Ja, die rozijntjes passen daar eigenlijk echt goed bij, breekt een beetje het zoute van de feta en olijven... Aangename verrassing :) Fijn weekend alvast!
BeantwoordenVerwijderen