zondag 4 maart 2012

Multifunctionele tofuballetjes

De grootste 'challenge' bij het maken van vegan vleesvervangers is volgens mij het juiste bindmiddel vinden. Als je bonen of kikkererwten als basis gebruikt, zoals hier bijvoorbeeld, dan is er niet echt een probleem. Maar als je met tofu werkt, heb je toch een stevigere 'lijm' nodig. Ik probeerde het met polenta, want als er iets is dat goed plakt dan is het deze Italiaanse maïspap!


Dit heb je nodig voor 4 personen:
  • 1/2 courgette
  • 1 grote sjalot
  • 1 blok tofu (250g)
  • 3 eetlepels pijnboompitten
  • 1 handje verse basilicum
  • 10-tal zongedroogde kerstomaatjes (op olie)
  • 10 eetlepels polenta
  • 1/2 groentebouillonblokje
  • 1/2 koffielepel oregano
  • Peper & zout van de molen
  • Olijfolie

Zo maak je het:
Rooster de pijnboompitten in een droge pan en zet daarna opzij om af te koelen.

Laat de tofu goed uitlekken met wat gewicht erop.

Hak de schoongemaakte courgette en sjalot fijn in de keukenrobot. Laat ook goed uitlekken en stoof in wat olijfolie aan. Wanneer de groenten beginnen te kleuren, kruid met peper en zout en neem van het vuur. Zet opzij.

Hak de tofu fijn in de keukenrobot. Doe hetzelfde met de zongedroogde tomaten en de geroosterde pijnboompitten.

Los het groentebouillonblokje op in een grote tas heet water.

Meng de tofu, zongedroogde tomaten, pijnboompitten, courgette & sjalot en meng goed. Doe er dan de polenta bij en beetje bij beetje de groentebouillon. Je zal normaal niet alle groentebouillon nodig hebben, maar gebruik toch voldoende. De polenta slorpt redelijk wat vocht op. Doe er de oregano en fijngehakte basilicum bij en kruid alles nog af naar smaak met peper en zout. Zet een half uurtje in de koelkast op af te koelen.


Zet een pan op het vuur met een flinke scheut olijfolie. Bak er de balletjes goudbruin in, enkele minuten langs elke kant.


Ik at ze in een pitabroodje met wat rauwkost en zelfgemaakte rucolapesto van 1 handje basilicum, 3 handjes rucola, 1 eetlepels geroosterde pijnboompitten, flinke scheut olijfolie en peper & zout van de molen.


Probeer er zeker ook eens burgers mee te maken, top! Je kan er echt alle kanten mee uit.

3 opmerkingen:

  1. Smaakt de bouillon niet te sterk door? Wil zoiets wel eens proberen te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hmm, nu je het zegt. Ik denk dat ik maar 1/2 blokje gebruikt heb. Dank voor je opmerkzaamheid, ik pas het aan! Verder smaakt tofu naar quasi niks, dus je hebt wel wat smaakmakers nodig, maar trop is inderdaad te veel ;)

    BeantwoordenVerwijderen