zondag 5 oktober 2014

Toast met guacamole, geroosterde paprika en feta

Een dagje per week werk ik van thuis. Leuk is dat. Geen uren op de trein of in het verkeer én je kan 's middags in je eigen keuken snel iets lekkers bij mekaar gooien voor een lekkere lunch. Zoals deze toast bijvoorbeeld.  




Dit heb je nodig voor 2 lunches / 4 voorgerechtjes:
  • 4 grote, bruine boterhammen
  • 100g feta
  • 1 rode paprika
  • Olijfolie
  • Oregano
  • Vers gemalen zwarte peper
  • 1 portie Chunky guacamole salsa alla Tallore
    • 1 rijpe avocado (hass)
    • 1/2 rode ui
    • 1 kleine tomaat
    • 1/2 citroen (sap) / 1 kleine limoen (sap)
    • 1/2 koffielepel oregano
    • 1/2 koffielepel sambal
    • Snuifje zout

Zo maak je het:
Begin met de paprika's te grillen. Ik deed dat in de grillpan, met beetje olijfolie. Draai enkele keren om tot ze mooi gegrild en gaar zijn. Ik deed er ook een snuifje oregano op. Doe dan in een afgedekt potje, laat even rust en verwijder daarna gemakkelijk de velletjes.

Maak dan de guacamole: rode ui superfijn hakken, tomaat in blokjes (zaadjes verwijderd) en de avocado in 2 snijden en helften uit de schil lepelen/snijden. De rest van de ingrediënten erbij, goed mengen, eens proeven, eventueel bijkruiden en klaar!




Toast dan de boterhammen goudbruin en laat een beetje afkoelen. Smeer er een 2-tal eetlepels guacamole op, enkele fijngesneden stukjes gegrilde paprika, verkruimel er wat feta over, beetje vers gemalen zwarte peper op en klaar!

Gebruik in plaats van boterhammen sneetjes geroosterd Frans brood en je hebt een lekker hapje!


donderdag 2 oktober 2014

Volkoren empanadas met pittige kikkererwtenvulling

Vrolijke 2e #wereldveggiedag iedereen. Gisteren geen tijd om iets te posten, maar ik maak het goed! Om die heugelijke dag te vieren geen lijstje oude recepten, maar een hele maand oktober nieuwe receptjes. En we beginnen met empanadas. Daar wou ik me al een hele tijd eens aan wagen. Zelfs op Dagelijkse Kost was er al een vegetarische versie de revue gepasseerd. Ik kon dus niet achterblijven.




De avond voordien had ik volkoren pizza gemaakt en had nog een balletje deeg over. Dat bewaart heel goed een nachtje in de koelkast trouwens. Maar het blijft wel pizzadeeg en is dus wel wat droger dan het traditionele empanadadeeg met boter. Eigenlijk zijn het dus calzones met empanadavulling, maar dat klinkt wat minder lekker. Jij kiest zelf wel deeg je gebruikt. Bekijk hier het empanada deegrecept mét boter van Jeroen. 

Voor 4 kleine volkoren pizza's of empanadas heb je nodig:
  • 250g bloem (hier dus volkoren, of half om half)
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 theelepel instant gist
  • 140ml lauw water
  • 2 eetlepels olijfolie

Zo maak je het:
Ik gooi alles gewoon in de Kitchenaid met deeghaak en laat het daarna een uurtje rijzen.

Voor de vulling koos ik voor een Spaans getinte groentenmengeling. Pittig gekruid. Dit was echt een schot in de roos en ga ik vaker maken. Daarom niet als vulling, maar met wat brood of rijst erbij lijkt me dit ook perfect!

Dit heb je nodig voor de vulling:
  • 1 grote rode ui, fijngehakt
  • 1 courgette, zaadlijsten weg en in blokjes
  • 1 paprika, in blokjes 
  • 15-tal kerstomaatjes, in kwartjes
  • 1 cup kikkererwten (150g ongeveer, uit blik)
  • 1/2 koffielepel Pimenton de la Vera
  • 1 teentje look, superfijngehakt
  • 2 eetlepels amandelschaafsel
  • 1/2 citroen (het sap)
  • Zeezout
  • Olijfolie

Zo maak je het:
Verwarm oven voor op 220° C

Zet een grote pan op het vuur met een flinke scheut olijfolie. Stoof er eerst de look en de ui in. Voeg daarna ook de courgette en paprika toe en laat even meebakken, samen met het gerookt paprikapoeder en het amandelschaafsel. Wanneer de groentjes een beetje beginnen te kleuren, voeg je snel de kikkererwten toe. Kruid met zout en eventueel extra paprikapoeder. Laat 2 minuutjes meebakken en -warmen en doe er dan ten slotte de kerstomaatjes bij. Laat nog even sudderen en werk af met het citroensap. 




Zet even opzij terwijl je het deeg uitrolt in cirkels van gewenste grootte. Zet ook alvast een antikleef of ingevette bakplaat klaar. Doe vulling op 1 helft van de deegcirkel, vouw de andere helft dicht en sluit de randjes door ze flink aan te duwen. Borstel ze nog even in met olijfolie en zet een dikke 10 minuutjes in de voorverwarmde oven. Laat ze daarna even afkoelen en smakelijk. Misschien is het ook wel lekker koud in de brooddoos? Ik kan het je niet zeggen, want at ze meteen alletwee op! 






zondag 28 september 2014

Gnocchi met ricotta, kerstomaatjes en basilicum

Nog een receptje waarvoor ik mijn inspiratie bij Dagelijkse Kost haalde. In plaats van een spicy tomatensaus, koos ik voor een zomerse versie met kerstomaatjes en basilicum.


Dit heb je nodig voor 2 grote porties (of 4 voorgerechtjes):
  • Voor de gnocchi:
  • Voor de "saus":
    • Ongeveer 400g kerstomaten (langwerpige)
    • 1 rode ui
    • 1 klein teentje look
    • 2 handjes verse basilicum
    • Olijfolie
    • Zeezout en zwarte peper van de molen
    • Eventueel wat extra geraspte Parmezaanse kaas / pecorino voor de afwerking

Zo maak je het:
Maak de gnocchi zoals Jeroen dat doet. Hij kan je dat beter uitleggen dan ik!

Terwijl je het water voor de gnocchi aan de kook brengt, hak je alvast het uitje en de look fijn en halveer je de kerstomaten. Doe een heel ruime scheut olijfolie in een grote sauteerpan en zet op het vuur. wanneer de olie heet is, doe je er de ui + look in en laat glazig worden. Wanneer dit het geval is, doe je er de tomaatjes bij en laat even meewarmen. Kruid met voldoende versgemalen zwarte peper en zeezout. Doe er dan de intussen gaar gekookte gnocchi bij, met enkele eetlepels kookvocht. Doe er de verse basilicum, gescheurd bij en eventueel nog wat extra olijfolie. Meng alles nog eens goed door elkaar, neem van het vuur en serveer meteen, met of zonder extra kaas.


maandag 8 september 2014

Couscous met aubergine, puntpaprika en feta

Een ingeving van het moment, zoals zo vaak bij de receptjes hier op de blog. Nog een aubergine en een puntpaprika in de koelkast en een blokje feta. En couscous, dat was toch al even geleden. Nog wat verse kruiden en tomaatjes erbij voor de finishing touch en je hebt een lekker bordje veggie. Perfect voor de nazomer!

Dit heb je nodig voor 2 personen:
  • 120g couscous (ik gebruikte volkoren)
  • 1 aubergine
  • 1 puntpaprika
  • 3 sjalotjes
  • Eventueel een teentje look
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • 100g feta
  • 15-tal kerstomaatjes
  • 20-tal blaadjes basilicum
  • 10-tal blaadjes verse munt
  • Olijfolie
  • Zwarte peper & zeezout van de molen
  • Een kneepje citroensap

Zo maak je het:
Maak de couscous klaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Snijd de aubergine in blokjes en zet een grote pan met flinke scheut olijfolie op een hoog vuur. Bak hierin de aubergineblokjes tot ze een beetje beginnen te kleuren. Voeg eventueel nog wat extra olijfolie door tussen door. Aubergines do like their olive oil! Kruid met peper en zout. Hak ondertussen de sjalotjes en de look fijn en snijd de puntpaprika in dunne reepjes of blokjes.

Haal de aubergineblokjes uit de pan en doe er opnieuw wat olijfolie in en zet ze op het vuur. Fruit eerst de fijngehakte sjalotjes samen met de look en voeg daarna de puntpaprikareepjes toe. Laat enkele minuten bakken en zet het vuur dan maar uit. Meng er de aubergineblokjes en couscous onder. Werk af met in kwartjes gesneden kerstomaatjes, verbrokkelde feta, gescheurde blaadjes basilicum en munt. Kruid eventueel nog wat bij met peper en zout en een paar druppels citroensap. Smakelijk.



Serveer dit in kleine glaasjes en je hebt volgens mij nog een fantastisch hapje ook.

vrijdag 5 september 2014

Frozen smoothie

Nee, geen smoothie van de gelijknamige Disney film. Al zal het kleurtje van deze smoothie menig Disneyprinsessenfan kunnen overtuigen! 

Dit heb je nodig voor 2 glaasjes:
  • 1 kleine appel in stukjes ingevroren
  • 1 groot hand bevroren frambozen
  • 1 sinaasappel (vruchtvlees volledig)
  • 2-3 sinaasappels (sap, ongeveer 20cl)
  • 1 citroen (sap)
  • 10-tal muntblaadjes

Hoe maak je het?

Alles de blender in en meteen daarna opdrinken! Schol.



En nu wachten op een Indian summer...