zaterdag 15 september 2012

Chili sin carne

Dit is zo een van die gerechten die elke zelfrespecterende veggieblogger wel eens moet uitproberen. Ik zocht weer wat recepten online, maar meestal met namaakgehakt (geen fan van) of een overdosis bonen (evenmin fan). Dus werd het onderstaand recept, boordevol groenten en alleen maar groenten. Groenten die op dit ogenblik op z'n lekkerst zijn en zelfs uit eigen tuin komen alhier. Met wat rijst en een slaatje erbij, yum. Ik kijk nu al uit naar die 2e portie in de diepvries.

Dit heb je nodig voor 2 personen:
  • 1 ui
  • 1 groene paprika
  • 2 wortelen
  • 2 stengels groene selder
  • 4 grote tomaten
  • 1 courgette
  • 1 blik rode bonen
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 eetlepel ruwe rietsuiker
  • 1/2 koffielepel komijn (poeder)
  • 1/2 koffielepel paprikapoeder
  • 1/2 koffielepel cacaopoeder
  • Olijfolie
  • Peper & zout van de molen
  • Tabasco (of chilivlokkken)
  • Voor de afwerking: sojaroom, platte peterselie, partjes limoen, slaatje, bieslook

Voor de rijst:
  • 1 kop volle rijst
  • 3 koppen groentebouillon
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1/2 ui, fijngehakt

Zo maak je het:
Als je dit net zoals mij met bruine rijst maakt, zet die dan als eerste op. Dat kan eventjes duren. Stoof hiervoor de ui aan in wat olijfolie. Wanneer die glazig wordt, doe je er rijst bij en laat even mee glazig worden. Doe er dan de groentebouillon bij en laat sudderen tot rijst gaar is.

Dan chili-time. Maak alle groenten schoon en snijd ze blokjes of reepjes, as you wish. Laat eerst de ui glazig worden in olijfolie, laat dan paprika- en komijnpoeder even meebakken. Voeg dan de wortel - selder - paprika - courgette toe, in die volgorde en laat tussen elke groente paar minuten. (Ik gebruikte restje geraspte wortelen van de dag ervoor en die gingen er dan wel als laatste bij.) Voeg dan tomatenpuree toe en laat even meebakken, doe er daarna de grof gehakte tomaten bij. Laat wat 5-tal minuten pruttelen en doe er dan de gespoelde rode bonen bij en laat opnieuw sudderen tot de tomaten hun werk hebben gedaan en je een mooie saus hebt. Kruid dan af met suiker, tabasco, peper, zout en cacaopoeder en laat nog een laatste keer 5 minuten op het vuur. Serveer meteen in een apart kommetje met scheutje sojaroom, partje limoen (i.p.v. zure room) en de verse kruiden. Lekker bij de rijst en eventueel nog een slaatje.

1 opmerking: