dinsdag 9 oktober 2012

Paëllapaprika's en -tomaten

We vliegen er hier terug in na een welverdiende vakantie in Sardinië! Ik bracht wat Sardeense (-ijnse?) saffraan mee naar huis. Het wordt ginder vaak in lekkere pasta's gebruikt, maar als er 1 gerecht is waar ik nog liever saffraan in eet, dan is het paëlla. In de vegetarische versie die ik ooit eens in Valencia at, zaten lekkere (snij-)boontjes. Na de reis vonden we nog een flink handvol sperzieboontjes in de moestuin en ook een paar rijpe kerstomaten hadden het als bij wonder overleefd. Die gooide ik er dus ook nog bij. Met de courgettes en pompoenen die er ook nog staan, verzin ik binnenkort wel eens iets! Ik denk aan... soep!



Je kan de paëlla ook gewoon zo eten natuurlijk of met een groenteburger erbij. Ik vulde er paprika's en tomaten mee en met het vruchtvlees van de uitgeholde tomaten maakte ik er nog een snel sausje bij. Alsjeblief!

Dit heb je nodig voor 2 hoofdgerechten of 4 bijgerechten:

Om te vullen:
  • 2 paprika's
  • 4 kleinere tomaten
  • Olijfolie
  • Peper & zout

De vulling - groentepaëlla:
  • 150g rijst (ik gebruikte thai rijst bij gebrek aan mediterrane)
  • 2 uien, fijngehakt
  • 2 wortelen, in blokjes
  • 1 paprika, in blokjes
  • 1/2 kop diepvrieserwtjes
  • 1 flink hand sperzieboontjes, +/- 2cm
  • 1/2 bakje kerstomaten, in kwartjes
  • Ongeveer een halve liter groentebouillon 
  • Olijfolie
  • P&Z
  • 1 dosis saffraan

Snel tomatensausje:
  • vruchtvlees en sap van de uitgeholde tomaten
  • 1/2 ui, fijngehakt
  • 1/2 bakje kerstomaten, gehalveerd
  • 1/2 koffielepel oregano
  • 1/2 koffielepel ruwe rietsuiker
  • P&Z
  • Olijfolie

Zo maak je het:
Maak alle groenten voor in de paëlla schoon en hak ze niet te fijn. Stoof eerst de ui aan in 2 eetlepels olijfolie en voeg dan de wortel toe. Laat bakken, niet kleuren! Daar de paprika en ook de rijst en laat nog een minuutje of 2 bakken. Doe dan 1/2 van de groentebouillon erbij en laat garen. Als de bouillon zo goed als opgeslorpt is, doe je er de 2e helft bij. Doe er dan ook de nog bevroren erwtjes en de bootjes bij samen met de saffraan. Even voor de rijst helemaal gaar is doe je er ook nog de kerstomaatjes erbij en kruid je bij met voldoende peper en zout (afhankelijk van je bouillon). Zorg er wel voor dat de rijst nog vochtig genoeg is, eventueel met wat extra groentebouillon. Klaar!



Verwarm dan de oven voor op 180° C. Snijd de paprika's om te vullen in 2 gelijke helften en verwijder de zaadlijsten. Zet ze in een overschotel, besprenkel met wat olijfolie, een klein beetje p&z en als de oven bijna op temperatuur is, laat je deze alvast 10 minuutjes garen in de oven. Hol ondertussen de tomaten uit en laat ze even omgekeerd uitlekken. Vul dan alle groenten op met de paëlla en zet ze nog een kwartiertje in de oven.



Maak ondertussen een snel tomatensausje: stoof de ui aan in olijfolie (eventueel met wat look) en doe de oregano erbij en laat mee fruiten. Voeg er dan het tomatenvruchtvlees en de kerstomaten erbij en laat een goeie 5 minuten sudderen tot je een sausje hebt. Doe er dan de suiker bij en kruid met peper en zout. Laat nog even pruttelen op een laag vuurtje et voilà.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen