donderdag 7 februari 2013

Haloumiburger met tzaziki

Soms heb ik ongelooflijk veel zin in een goeie burger. Geen zin in het vlees dat daar meestal mee gepaard gaat, maar eerder in het concept. Lekker broodje, knapperige groentjes, een smakelijk sausje en iets "vleesvervangend". Dat laatste werd haloumi. Ik at het al eerder op restaurant, maar maakte het nog nooit zelf klaar. Heel simpel en heel smaakvol, zo bleek, zelfs tussen een broodje.

Zo'n broodje met tzaziki zou ook heel goed passen bij de "Italian Style" burgers die ik een tijdje geleden bij mekaar gooide. Recept onderaan! (Vegan!) Heeft iemand al tzaziki geprobeerd met Mild & Creamy yoghurt van Alpro trouwens?

Geen burger zonder ketchup voor mij. Ik liet me onlangs verleiden door de nieuwe Heinz tomatenketchup met balsamico, een winnaar wat mij betreft!



Dit heb je nodig voor 4 burgers:
  • 4 volkoren broodjes
  • 1 pakje haloumi (Delhaize)
  • enkele blaadjes ijsbergsla
  • 1 kleine rode ui, in halve ringetjes
  • 1 rijpe tomaat in plakjes
  • 1 wortel, geraspt of in sliertjes met de dunschiller
  • 4 flinke eetlepels ketchup
  • 1/2 komkommer, geschild, zaadlijsten verwijderd, in blokjes
  • 200g (Griekse) magere yoghurt
  • Fijngehakte bieslook (evt. gedroogde)
  • Kneepje lookpasta (of 1/2 teentje geplet)
  • Olijfolie
  • Peper & zout

Zo maak je het:

Maak het komkommersausje klaar: dep de blokjes komkommer goed droog met keukenpapier, meng met de yoghurt, look en een scheutje olijfolie, kruid met bieslook, peper en zout. Zet opzij.

Dep ook het haloumikaasje droog en snijd voorzichtig in een 8-tal plakjes van een kleine cm. Bak ze in olijfolie enkele minuten aan weerszijden, draai voorzichtig om met een spatel.

Verwarm eventueel de broodjes wat voor en snijd ze open. Smeer een dikke eetlepel ketchup op de onderste helft, schik daarop de gebakken haloumi en de groentjes en werk af met 2 eetlepels tzaziki. Houd een rol keukenpapier in de buurt, het is een smossertje ;)



Italian style burgers (3 à 4):
  • 1 blik kikkererwten (400g), gespoeld en uitgelekt
  • 10-tal zwarte olijven
  • 2 eetlepels kappertjes, uitgelekt
  • 10-tal zongedroogde tomaatjes
  • 2 eetlepels paneermeel
  • Peper & zout van de molen
  • Olijfolie om te bakken

Mix alle ingrediënten samen in de keukenrobot en laat even opstijven in de koelkast. Vorm er burgers van en bak enkele minuten goudbruin aan beide kanten.

2 opmerkingen:

  1. Met een haloumilovinglief zal ik deze zeker eens moeten maken! :):)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. doen :) het is een keer iets anders dan een gewone veggieburger!

    BeantwoordenVerwijderen