maandag 27 mei 2013

Tomatentaartjes met Parmezaan

Jep, ik leef nog! En ik heb ook nog wat gekookt en getuinierd de laatste weken. Maar de tijd om daarover iets zinnigs te bloggen, die ontbrak me meestal. Nu mijn favoriet seizoen en de bijhorende groentjes eraan komen, zal ik hier hopelijk wel wat meer verslag uitbrengen. 

Onze 4 kipjes, die leven ook nog en qua eitjes leggen zijn ze zelfs een versnelling hoger geschakeld nu de lente in't land is. Nu ja zo veel lente heb ik wel nog niet gezien, maar 4 eitjes per dag is nu eerder de norm. Er worden dan ook veel lekkere eitjes uitgedeeld en ook zelf opgegeten. In deze tomatentaartjes bijvoorbeeld. Niet zo origineel of spectaculair, maar wel heel simpel en smakelijk. 

Ik deed er als afwerking een paar zwarte olijven in, maar dat kan ook met andere restjes. Misschien met wat kappertjes of pijnboompitjes, jij kiest. Serveer warm of koud, met een lekker slaatje erbij en hopla, een heerlijke maaltijd op je bord.

Dit heb je nodig voor ongeveer 8 kleine taartjes:
  • 1 rol kant-en-klaar kruimeldeeg
  • Olijfolie
  • 3 tomaten
  • 1 kleine koffielepel gedroogde oregano
  • Zwarte peper en zeezout van de molen
  • 5 eitjes
  • 100ml volle room
  • 50g Parmezaanse kaas, vers geraspt
Zo maak je het:
Verwarm je oven voor op 180° C.

Ontvel en ontpit de tomaten. Voor het ontvellen heb ik een handige schiller, lees er hier alles over. Het ding leeft nog steeds en werkt nog steeds goed. Ik kocht het hier, geweldige winkel trouwens. Snijd in blokjes en laat even uitlekken op een keukenpapiertje. Meng de tomaatjes dan met de oregano, kruid met peper en zout en een klein scheutje olijfolie. Zet opzij.

Kluts dan de eitjes met room en de helft van de Parmezaan. Kruid met flink wat zwarte peper en wat zout. Dan is het al tijd om alles samen te brengen. Verdeel het bladerdeeg over de 8 vormpjes, ingevet met wat olijfolie. Dat mag gerust wat nonchalant, zo lang het eiermengsel er maar niet kan uitlopen. Schik er de tomaatjes in.



Overgiet ze dan met het eiermengsel. Werk af met de rest van de Parmezaan en wat je nog in huis hebt. Zoals ik al zei, zijn olijfjes er wel lekker bij, maar even goed wat fetakaas (laat de extra Parmezaan misschien wel achterwege dan), of wat blaadjes verse basilicum. Zet ze ongeveer 20 à 25 minuutjes in de oven tot het ei volledig gestold is. Serveer warm met een slaatje! Of koud, uit het vuistje bij een picknick, ik zeg maar iets. Smakelijk.



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen