maandag 20 januari 2014

Bloemkoolrijstburgers met gepimpte aardappelpuree

Hier nog een receptje uit 2013. Het was toen eens nodig om de koelkast leeg te eten. Er lag nog 1/3 bloemkool, een restje rijst en enkele wortelen. En ook de aardappelen begonnen hier en daar een scheutje te krijgen. Voor de burgers haalde ik m'n mosterd hier. Ik gebruikte wel rijst i.p.v. quinoa en koos voor andere kruiden. Voor de aardappelpuree wou ik eens niet met de klassieke combinatie van melk en boter werken, maar zocht ik iets anders om het lekker smeuïg te houden. En daar stond nog een klein blikje kokosmelk in m'n kast te blinken. Kon wel werken, dacht ik. En of! Zeker in combinatie met de erwtjes en worteltjes en de goed gekruide burgers. 

Dit heb je nodig voor 4 porties bloemkoolrijstburgers:
  • 350g bloemkool, in roosjes, gaar gekookt/gestoomd
  • 1 blik witte bonen van 400g (265g uitgelekt)
  • 200g rijst, gekookt/gestoomd
  • 2 eetlepels amandelschaafsel
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 2 sjalotten, fijngehakt
  • Olijfolie
  • Kruidenzout
  • Gedroogde bieslook
  • Paprikapoeder
  • Currypoeder
  • Kurkuma
  • Of andere kruiden

Dit heb je nodig voor 2 porties aardappelpuree:
  • 500g aardappelen
  • 2 worteltjes
  • 1 klein kopje erwtjes (diepvries, ontdooid)
  • 150 ml kokosmelk
  • Peper, zout, nootmuskaat (vers gemalen)

Zo maak je het:
Schil de aardappelen en zet ze onder in gezouten water op een middelhoog vuur. De laatste 10 minuten kooktijd, gooi je er de worteltjes, in blokjes gesneden, bij.

Fruit de fijngehakte sjalotjes in olijfolie. Doe de bloemkool, witte bonen, rijst en amandelschaafsel in je keukenrobot. Hak fijn tot een gehaktachtig mengsel. Meng er ten slotte het paneermeel, de sjalotten en de bieslook onder en kruid flink met kruidenzout en de andere kruiden naar smaak. Proef of de kruiding goed zit en laat het mengsel afkoelen en opstijven in de koelkast.

Maak er daarna burgertjes van en bak ze in olijfolie langs beide kanten enkele minuten goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier.

Giet de aardappelen en wortelen af en doe er meteen de kokosmelk bij en stamp fijn. Kruid met voldoende peper, zout en nootmuskaat en meng er voorzichtig de erwtjes onder zodat ze kunnen nog een beetje kunnen 'garen' in de puree. Serveer!


Heb je nog wat "gehakt" over zoals ik, dan kan je er de volgende dag ook balletjes van rollen en op de zelfde manier bakken. Ik at de balletjes met tricolore pasta met gewokte groentjes (sjalot, courgette, paprika en kerstomaatjes met zout, paprika- en currypoeder in wat olijfolie). Ook een toppertje!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen