maandag 30 maart 2015

3 x pompoenballetjes

Nog een laatste winterreceptje, en ook nog eens een "vleesvervanger". Ik had nog een butternut liggen en dat werd dan meteen het basisingrediënt, samen met kikkererwten, hazelnoten, rode ui en boekweitbloem. Dat laatste ingrediënt was een tip die ik leerde toen ik vorig jaar een veggieburgerworkshop volgde in de Vegetarische kookstudio. De bloem zorgt ervoor dat je veggieburgers niet te vochtig zijn en goed stevig blijven/worden bij het bakken.

Dit heb je nodig voor 4 à 5 personen:

  • 300g pompoenpuree van geroosterde butternut*
  • 250g kikkererwten (uit blik of gedroogd & gaar gekookt)
  • 1 rode ui
  • 10 eetlepels boekweitbloem (eventueel nog wat extra)
  • 1/4 koffielepel gedroogde rozemarijn
  • 1/4 koffielepel gedroogde thijm
  • Flinke snuif nootmuskaat
  • 1/2 koffielepel kruidenzout
  • Olijfolie

Zo maak je het:
*Rooster de pompoen, besprenkeld met wat olijfolie, grof zeezout en gedroogde rozemarijn & thijm, gedurende ongeveer 45 minuten op 180° C. Laat daarna nog even rusten in de oven en afkoelen. Je hoeft de pompoen nu niet te pureren, alles gaat toch nog de keukenrobot in. Lees het hier onderaan nog eens opnieuw.

Hak de hazelnoten grof met de keukenrobot en zet opzij.

Hak de ui grof en zet ook opzij.



Neem je keukenrobot, doe er de kikkererwten, geroosterde pompoen, ui en kruiden in en cutter tot een mooi "gehakt", haha :) Meng er dan de boekweitbloem en hazelnoten onder en kruid bij indien nodig. Is je "gehakt" nog wat te vochtig, voeg dan wat extra boekweitbloem toe. Laat even afkoelen en opstijven in de koelkast.

Rol er dan balletjes van en bak ze in een flinke scheut olijfolie. Laat even uitlekken op keukepapier. Nu kan je er alle kanten mee op:




In een pitabroodje

Dit heb je nodig:
  • Volkoren pitabroodjes
  • Veldsla
  • Geraspte wortel
  • Komkommer in stukjes
  • Sausje:
    • Mayo of Veganaise
    • Een beetje mosterd
    • Gedroogde thijm & rozemarijn
    • Een beetje ahornsiroop
    • Zwarte peper

Zo maak je het:
Rooster de pitabroodjes. Vul de pita in verschillende laagjes: groenten - sausje - pompoenballetjes & herhaal tot het broodje vol is. Smakelijk!



In spaghetti with "meat"balls

Dit heb je nodig:
  • Pasta naar keuze
  • Tomatensaus naar keuze, bijvoorbeeld
    • 1 kleine ui, fijngehakt
    • 1 klein teentje look
    • Olijfolie
    • 1 blik tomatenstukjes "putanesca" van Elvea
    • Peper & zout
    • Oregano

Zo maak je het:
Stoof de fijngehakte ui samen met de look aan in olijfolie. Zet het vuur wat lager en doe de tomatenstukjes erbij. Kruid met peper, zout en oregano en laat toch minstens 15 minuutjes pruttelen. Doe er daarna de balletjes in en laat ze in de saus opwarmen, voorzicht roeren wel!
Kook ondertussen ook de pasta gaar volgens de aanwijzigen op de verpakking en meng deze onder de tomatensaus met balletjes. Smakelijk!


Klassiek met boontjes, gebakken patatjes en veenbessencompote

Dit heb je nodig:

  • Gekookte of gestoomde aardappelen
  • Boontjes (verse in seizoen of diepvries)
  • 1 uitje
  • (Soja-)boter
  • Vers gemalen zeezout, peper & nootmuskaat
  • Veenbessencompote

Zo maak je het:
Kook de boontjes gaar in gezouten water en laat ze schikken onder koud water. Stoof de fijngehakte ui in de sojaboter. Voeg er de boontjes en aardappelen toe en laat mooi meebakken. Serveer met de balletjes en veenbessencompote.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen