zondag 1 maart 2015

Ravioli met butternutmascarponevulling

Elvea, je weet wel van de beste blauwe tomaten, viert 130 jaar! Je leest er alles over op hun website. Ter gelegenheid van deze verjaardag, hebben ze een heuse selfiewedstrijd georganiseerd. Eén van de prijzen is een limited edition blik tomaten "Selezione del maestro". Wel, zo'n blik heb ik toevallig in handen gekregen. Ik maakte er een lekker "geel" tomatensausje van en maakte er deze lekkere gevulde pasta met butternut & mascarpone bij. Ik serveerde het als hapje en het viel erg in de smaak.



Dit heb je nodig voor 6 hapjes (of 2 voorgerechten):
  • Voor de pasta:
    • 100g semola rimacinata + beetje extra
    • 1 ei
  • Voor de vulling:
    • 100g pompoenpuree*
    • 50g mascarpone
    • 25g gemalen parmigiano reggiano
    • Vers gemalen peper, zout, noosmuskaat
  • Voor de saus:
    • 1 kleine ui
    • 1 teentje look
    • 1 blik gele tomaten "Selezione del maestro"
    • Olijfolie
    • Peper & zout
    • Oregano
    • Snuifje suiker

Zo maak je het:
De pasta: maak een mooi pastadeegje van de bloem en het ei. Kneed goed door, rol in een folietje en laat rusten in de koelkast. Rol er daarna mooie pastavellen van, maar ga niet tot de dunste stand van je machine. 3e laatste stand is perfect! Bebloem de pastavellen goed en maak er rondjes of andere vormpjes van.

De saus: Hak een uitje en teentje look fijn en stoof aan in ruime scheut olijfolie. Laat net niet kleuren en voeg het blik gele tomaten toe. Kruid met peper, zout, oregano en een snuifje suiker. Laat op een laag vuur minstens een half uurtje pruttelen. Kruid daarna indien nodig nog wat bij. Ik vond de gele tomaten iets zuurder dan de rode variant, maar dat paste net heel goed bij de iets zoetere vulling van deze pasta.



De vulling: meng de 3 ingrediënten, kruid indien nodig nog wat bij en laat even opstijven in de koelkast.



Dan is het tijd om alles samen te stellen. Doe een koffielepeltje vulling in een pastavormpje en vouw dicht. Verstevig de randjes goed en laat de ravioli rusten op een bebloemd bord naast elkaar (niet op elkaar!).

Breng een ruime hoeveelheid gezouten water aan de kook. Als het water kookt, gooi je er de ravioli 1 voor 1 in. Als ze allemaal komen bovendrijven, na een minuutje of 2-3, dan zijn ze klaar. Schep ze eruit met een schuimspaan. Serveer meteen met een paar druppels goeie olijfolie, het tomatensausje en werk af met wat gemalen Parmezaanse kaas en rucola. Smakelijk!



Andere gevulde pasta's van Tallore:
Met groene asperge
Met spinazie & ricotta



*Pompoenpuree als basis




Dit heb je nodig voor een portie pompoenpuree, waarmee je eindeloos kan variëren:
  • 1/2 butternut
  • 2 teentjes look
  • Enkele takjes rozemarijn
  • Peper & zout
  • Nootmuskaat
  • Olijfolie

Verwarm je oven voor op 200°C. Verwijder de zaadjes uit de kwarten butternut. Schik ze in een ovenschaal samen met de takjes rozemarijn en de teentjes look die even met de platte kant van je mes plet. Kruid met peper en zout en besprenkel met olijfolie. Zet de schotel ongeveer 45 minuten in de oven en laat dan nog even in de oven rusten, tot het vruchtvlees zacht is.

Verwijder de schil van de geroosterde pompoen en het velletje van de lookteentjes. Doe samen in de keukenrobot en mix fijn. Kruid bij met peper, zout en nootmuskaat.




Nog een beetje pompoenpuree en mascarpone over?



Hapje: butternut-mascarponemousse




Voor een 8-tal hapjes:
  • 200g pompoenpuree
  • 150g mascarpone
  • Peper & zout
  • Voor de afwerking:
    • Blaadje basilicum
    • Beetje parmigiano

Mix de pompoenpuree met de mascarpone en kruid bij. Laat even opstijven in de koelkast, eventueel eerst in een spuitzak. Schik een beetje mousse in een glaasje of ander schaaltje en werk af met een klein blaadje basilicum en wat gemalen Parmezaanse kaas.



Andere mascarponehapje:
Met bloemkool

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen