zondag 26 juni 2011

Siciliaanse sinaasappelsalade

Nog een blijvertje uit de kookles "Italiaans koken in het Italiaans". Toen ik aan het begin van les deze sinaasappelolijfcombo zag staan, had ik toch zo mijn twijfels... maar toen het tijd was om te proeven, was ik helemaal overtuigd. Dit is echt wel een bijzonder fris slaatje en lekker licht ook! Misschien wel de ideale opener voor een zomerse BBQ als voorgerecht of hapje. Heb je geen prei in huis, dan lijkt bieslook me wel een waardige vervanger.


Dit heb je nodig voor 2 voorgerechtjes of een 4-tal hapjes:
 • 1 sinaasappel
 • 8 groene olijven
 • 1 stukje wit van prei (ongeveer 5 à 10 cm)
 • Een paar takjes bladpeterselie
 • Goede olijfolie

Zo maak je het:
Verwijder de schil en het buitenste witte velletje van de sinaasappel met een scherp mes. Snijd er dan mooie partjes uit, tussen de binnenste velletjes. Is dit een beetje duidelijk? Enfin je doet het hoe je wil, als je maar mooi partjes overhoudt, zonder velletjes. Snijd de partjes dan in blokjes en doe ze in een mengkom. Hak de olijven, het stukje prei en de peterselie. Doe het bij de sinaasappel en doe er een flinke scheut olijfolie bij, naar smaak. Meng de salade en zet minstens een uurtje in de koelkast. Serveer fris, eventueel met grissini (of een stukje ciabatta). 


2 opmerkingen:

 1. Ik heb iets soortgelijk in een kookboek staan (ik zou niet meer weten welk), maar dat is met zwarte olijven. Misschien ook maar eens proberen als het zo in de smaak viel!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, volgens mij is het minstens even lekker met zwarte! Mmm zwarte olijven, zo van die gemarineerde.. :)

  BeantwoordenVerwijderen