donderdag 26 mei 2011

Stracciatellataart met ricotta en aardbeien

Jawel, onlangs kwam er weer een jaartje bij op mijn teller. Die staat intussen op 28 en als dat geen reden is om eens een echte taart te bakken, dan weet ik het ook niet! Ik baseerde me voor het recept op een ricottataart met zeste van appelsien die ik een tijdje geleden leerde maken in de kooklessen "Italiaans koken in het Italiaans". Ja, je leest het goed, maar het was de ideale cursus wat mij betreft. Gerechtjes uit mijn lievelingskeuken klaarmaken terwijl ik mijn Italiaans nog eens vanonder een dikke laag stof kan halen, fantastico!


Enfin, de taart dus. Best lekker met die zeste van appelsien, maar omdat ik voor mijn verjaardag een niet zo appelsienschilminded publiek over de vloer had, ging ik voor chocolade! Wie houdt er nu niet van chocolade! Ik serveerder de taart met aardbeien, volop te verkrijgen nu.


Dit heb je nodig voor de bodem:
  • 250 g patisseriebloem
  • 120 g boter op kamertemperatuur
  • 60 g bloemsuiker
  • 1 ei
  • Een snuifje zout

Voor de vulling:
  • 2 eieren
  • 400 g ricotta
  • 100 g suiker
  • 65 g fondant chocolade
  • 1 bakje verse aardbeien voor de afwerking

Zo maak je het:
Voor het deeg doe je bloem in een kom. Meng er de bloemsuiker en het snuifje zout onder en daarna voeg je er het ei en de boter in kleine, zachte stukjes aan toe. Meng dit met een lepel tot je bijna een deeg hebt. Dan vorm je er (snel!) een mooie deegbal van met je handen. Snel, omdat de boter anders te veel smelt en dat is niet bevorderlijk voor je deeg. Rol het even in wat folie en laat rusten in de koelkast terwijl je de vulling maakt.


Hak de chocolade fijn. Doe dan de suiker, de 2 andere eitjes, de ricotta en de chocoladeschilfers in een kom. Meng ze kort en zachtje door elkaar met een lepel, niet met een klopper! Er mogen nog wat "brokjes" ricotta zichtbaar zijn, geen probleem!


Aanschouw dan deze geweldige techniek die ik leerde in de Italiaanse kookles, in het Italiaans uitgelegd dan nog wel! Bedek dan je werkblad met 2 vellen vershoudfolie, leg er de deegbal op in het midden en bedek opnieuw met 2 vellen vershoudfolie. Rol dan het deeg voorzichtig uit tot 1/2 cm dikte. Handig, zo blijft je deegrol en je werkblad schoon!Haal de bovenste folie eraf en neem het deeg met behulp van de onderste folie vast en schik mooi in een springvorm. Duw de randen mooi gelijkmatig aan en prik er veel gaatjes in. Tantissimi buchi!


Doe er de vulling in en duw de zijkanten van het deeg aan tot iets boven de vulling.Zet 40 minuten in een voorverwarmde oven op 200° C. (De mijne had net iets te lang in de oven gestaan, zo'n 45 min.) Haal daarna voorzichtig uit de springvorm en laat afkoelen. De taart is eigenlijk het lekkerst de dag nadien. Serveer met verse aardbeien! Tip: Het originele recept proberen? Gebruik dan voor de vulling 120 g suiker i.p.v. 100 g en de zeste van 1 appelsien i.p.v. de chocolade. Buon appetito!

2 opmerkingen: