zondag 1 mei 2011

Bloemkoolhapje met mascarpone

Bij de voorbije paasfeestelijkheden was Tallore in charge of the appetizers! Ik koos voor 2 hapjes: 1 koud - dit romig bloemkoolhapje en 1 warm - een ravioli gevuld met groene asperges, maar hierover later meer! Niet te veel, niet te weinig, want daarna volgde nog een heerlijk voorgerecht van de schoonbroer en een BBQ. 


Ik maakte 2 versies van het bloemkoolhapje, wegens een gemengd publiek: 1 met kip en 1 met garnaaltjes. Voor een 3de veggie variant was geen tijd meer, maar bijvoorbeeld met gemarineerde tofureepjes van Alpro zou het ook best kunnen! Het principe van dit "verrine" hapje is heel eenvoudig en perfect op voorhand te maken. Afwisselen kan ook, bijvoorbeeld met broccoli of romanesco in plaats van bloemkool. En als je de hapjes wat groter maakt, kan het ook een perfect voorgerechtje zijn.
Dit heb je nodig voor een 20-tal glaasjes, waarvan de helft meaty en de andere helft fishy:
  • 1 bloemkool
  • 250 g mascarpone
  • 1 zakje croutons (of deze zelfgemaakte bijvoorbeeld)
  • Een paar schilfers pecorino
  • 100 g grijze garnalen
  • 100 g voorgekookte kippenborst in blokjes 
  • 2 groentebouillonblokjes
  • Een scheutje olijfolie
  • Vers gemalen nootmuskaat
  • Peper & zout van de molen

Zo maak je het:
Breng een ruime hoeveelheid water (3 liter ongeveer) aan de kook en doe er de bouillonblokjes bij. Maak de bloemkool schoon en verdeel in roosjes. De stengels van de roosjes mogen er zeker aanblijven. Kook ze gaar in de groentebouillon. Echt gaar, maar ook weer niet plat (anders wordt bloemkool wat bitter, vind ik). Giet af en bewaar het kookvocht eventueel voor een bloemkoolsoepje. Mix de bloemkool daarna glad en voeg de mascarpone toe, kruid met peper, zout en nootmuskaat naar smaak. Ga er nog eens met de mixer door tot je zo'n gladde massa krijgt:
Laat wat afkoelen en doe het mengsel in een een grote diepvrieszak (of een professionele spuitzak), zo kan je het later makkelijk in glaasjes doen. Zet een paar uur in de koelkast om af te koelen. Aan de garnaalhapjes heb je verder geen voorbereiding. Voor die met kip, bak je de kippenblokjes eerst krokant in een scheutje olijfolie en kruid je ze met peper en zout. Dit is allemaal perfect op voorhand te doen.


Tijdens de feestelijkheden zelf hoef je alleen nog glaasjes, in dit geval mijn schattige retro kringloopwinkelglaasjes, te vullen met de bloemkoolmousse en ze af te werken met garnaaltjes:
Of met kip:
Versier met een crouton en een schilfertje pecorino. Serveer met een lepeltje!


Tip: De bloemkoolmousse kan zeker ook gebruikt worden al vulling voor deze cannelloni bijvoorbeeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten