zondag 24 juli 2011

Grieks slaatje met rösti van courgette

Afgelopen week zag ik her en der berichtjes, mails, recepten en artikels opduiken over "De zomer van de hobbykok" van De Standaard. Het is eenvoudig: je stuurt een zomerrecept in en je maakt kans op een Le Creuset pottenset. Hiervoor wilde ik ook wel eens een kansje wagen en het werd dit recept. Ik wou iets veggie én met courgette doen.

De laatste weken krijg ik namelijk uit verschillende moestuinen courgettes toegestopt en het is telkens opnieuw een uitdaging om er iets nieuws mee te verzinnen. Het maakt een traditionele rösti zeker wat frisser, perfect bij een Grieks geïnspireerd slaatje! 



Je mag ook altijd stemmen op mijn recept uiteraard! Dat kan hier en nog t.e.m. maandag. Mijn dank is groot!

Dit heb je nodig voor 4 voorgerechtjes:



  • 200g courgette (met schil, zaadlijsten verwijderd)
  • 300g aardappelen (geschild)
  • 1 zakje jonge sla
  • 12-tal kerstomaten
  • 12-tal zwarte olijven (ontpit)
  • 1/4 komkommer (geschild, zaadlijsten verwijderd)
  • 1/2 rode ui
  • 1/2 potje Griekse yoghurt (85g - 0%) 
  • 1/2 citroen
  • Zwarte peper & zout van de molen
  • Vers geraspte nootmuskaat
  • Een handvol verse basilicumblaadjes
  • Olijfolie
  • Wijnazijn (frambozenazijn)
  • Pikante olijfolie

Zo maak je het:
Hak de kerstomaatjes in kwartjes, de olijven in schijfjes of grof, de rode ui in dunne halve ringetjes en de komkommer in blokjes en voeg dit alles samen in een mengkom. Kruid met peper en zout. Hak de basilicum zeer fijn en voeg samen met een flinke scheut olijfolie en een scheutje azijn bij de rest. Meng goed en zet even opzij.

Maak een sausje met de Griekse yoghurt, een eetlepel olijfolie, een scheutje pikante olijfolie, peper en zout.

Rasp de courgette en laat dit goed uitlekken in een zeef, druk goed aan. Rasp ook de aardappel en voeg er de uitgelekte courgette bij. Kruid met voldoende peper, zout en nootmuskaat. 



Zet dan een antikleefpan op een hoog vuur met een scheut olijfolie. Wanneer de olie heet is doe je er (een deel) van het aardappelcourgettemengsel in en druk je het goed aan zodat je een dikke pannenkoek krijgt. Als de rösti onderaan mooi goudbruin is, draai je deze voorzichtig, tortillagewijs, met behulp van een bord om en bak ook de andere zijde goudbruin. Je kan ook kleine rösti's bakken, bijvoorbeeld met behulp van een (serveer-)ring. 


Stel dan het slaatje samen: dresseer het slaatje van kerstomaatjes op een bedje van jonge sla en schik er de rösti's op of naast. Sprenkel wat citroensap op de rösti en serveer met het yoghurtsausje en wat verse blaadjes basilicum.



Tip: Voeg nog wat verkruimelde feta toe en je hebt een perfecte maaltijdsalade!
Vegan: Lijkt me een leuke vegan variant op een omelet!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen