vrijdag 8 juli 2011

Marokkaanse balletjes in tomatensaus

Ik kreeg dit receptje van de kersverse echtgenote van mijn collega. Haar vleesballetjes in tomatensaus zijn een hit op elke tapasavond en dat moest ik thuis ook wel eens uitproberen! Ik maakte er uiteraard ook een veggie variant van, met balletjes gebaseerd op deze wortelburgers. Ik voegde hier alleen nog een eitje aan toe, zodat de balletjes stevig genoeg zijn. Er komt wel wat multitasking bij kijken als je voor beide varianten samen gaat, maar het lukt best! Het recept is voor 4 grote porties, 2 veggie en 2 meaty. Aan de tomatensausliefhebbers hoef ik niet te zeggen dat dit gerechtje op de 2de dag nog lekkerder is...

Dit heb je nodig voor de saus:
  • 3 à 4 uien
  • 2 teentjes look (optioneel)
  • Olijfolie
  • 2 blikken tomatenstukjes (800 g)
  • 1 pak tomatenpassata (500 g)
  • 1 blikje tomatenconcentraat
  • 1/2 koffielepel kurkuma
  • 2 eetlepels suiker
  • Peper & zout


Voor de veggie balletjes:
  • 2 wortelen
  • 1 kleine ui
  • 1 blik kikkererwten, uitgelekt (240 g)
  • 60 g couscous
  • 1 ei
  • 1 groentebouillonblokje
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 2 eetlepels bloem
  • 3 eetlepels sesamzaadjes
  • 2 koffielepels ras-el-hanout
  • 1 koffielepel komijn
  • 2 koffielepels paprikapoeder
  • 2 eetlepels "groene kruiden" (peterselie of bieslook ofzo)
  • Peper & zout
  • Olijfolie


Voor de vleesballetjes:
  • 500 g gehakt (gemengd of lamsgehakt)
  • 2 koffielepels ras-el-hanout
  • 1 koffielepel komijn
  • 2 koffielepels paprikapoeder
  • 2 eetlepels "groene kruiden" (peterselie of bieslook ofzo)
  • Peper & zout


Zo maak je het:
Eerst de saus:
Hak de uien (en de look) fijn. Zet een grote pot op het vuur met een scheut olijfolie. Stoof er de uien (en look) in aan. Voeg de kurkuma toe en laat even meebakken. Meng er de tomatenpassata, -stukjes en -concentraat en de suiker onder en zet het vuur wat lager. Laat de saus zachtjes pruttelen terwijl je de balletjes maakt en kruid op het eind met peper & zout. Verdeel dan de saus over 2 potten en laat verder pruttelen op een laag vuur.


Dan de veggie balletjes:
Maak de wortels schoon en snijd in schijfjes, giet de kikkererwten af. Breng dan ongeveer anderhalve liter water aan de kook met een groentebouillonblokje. Kook er de worteltjes en kikkererwten in gaar, ongeveer 20 minuten. Vang een beetje van het kookvocht op en gebruik het om de couscous in te laten garen. Meng deze met de worteltjes en kikkererwten en plet met een pureestamper of een vork. Voeg er dan het fijngehakt uitje,  de bloem, het paneermeel, de sesamzaadjes en kruiden aan toe. Meng goed en kruid bij met peper en zout. Kluts dan het eitje los en meng het onder de andere ingrediënten. Rol er, eventueel met natte hadden, balletjes van. Is het wat te vochtig, voeg nog wat bloem, paneermeel en sesamzaadjes toe. Voor de veiligheid, zodat ze niet stuk gaan in de saus, heb ik ze eerst even voorgebakken in een pan met olijfolie. Leg ze een 10-tal minuutjes voor serveren in de saus en laat even meepruttelen. Klaar!




Dan de vleesballetjes:
Meng het gehakt met de kruiden en laat even intrekken in de koelkast. Je kan dit dus best op voorhand doen. Rol er ook balletjes van! Kook de balletjes gaar in de saus gedurende 15 à 20 minuten. Ook klaar!


Serveer met warme pitabroodjes of Marokkaans brood. Met dank aan de V.V. voor de mini cocottes van Le Creuset ;)

4 opmerkingen:

  1. Hmm, de veggieversie lijkt me heel lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, dat vond ik ook! :) Geeft me meteen weer zin in een tapasavondje op een terras, alleen het weer werkt helaas niet mee..

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb de gehaktballetjes gemaakt en mmmm wat is dit lekker. De tomatensaus echt heerlijk...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk om te horen. De veggie versie zeker ook eens proberen ;)

      Verwijderen