maandag 21 november 2011

Balsamicorisotto met preiroom

Alweer een experiment. De balsamicorisotto leerde ik intussen een hele tijd geleden in de Italiaanse kookles maken (wordt traditioneel met fijngeprakte witte vis erin geserveerd, maar voor mij toch liever zonder!). Ik zocht iets zacht en smeuïg erbij en prei met room leek me wel wat. Het bleek echt een lekkere combinatie!


Ik vulde er een paprika mee, maar gewoon in een vuurvast schoteltje lijkt het me ook super. Wil je toch eens een andere, meer neutrale groente opvullen, misschien eens met courgette proberen?


Dit heb je nodig voor 2 hoofdgerechtjes/4 voorgerechtjes:
  • 2 paprika's / 1 middelgrote courgette (of vuurvaste schoteltjes)
  • 100 g risottorijst (arborio, of carnaroli)
  • 1/2 ui
  • 3 eetlepels balsamico azijn
  • Hete groentebouillon
  • 2 kleine stengels prei
  • 150 ml lightroom (gewone of soja)
  • 2 koffielepels kappertjes
  • 15-tal blaadjes verse basilicum
  • 1 handjevol schilfers Parmezaanse kaas (of andere kaas, of geen kaas, maar geroosterd pijnboompitten ofzo)
  • Olijfolie
  • Peper & zout van de molen
  • Snuifje nootmuskaat


Zo maak je het:
Hak het uitje fijn en stoof aan in een flinke scheut olijfolie. Laat net niet bruin worden. Voeg er de rijst bij en laat deze glazig worden. Doe er 2 eetlepels balsamico azijn aan toe en laat even verdampen. Giet er 1 à 2 flinke "soeplepels" bouillon over en zet vuur wat zachter. Verwarm de oven voor op 200° C.


Maak intussen de prei schoon en snijdt in halve ringen. Stoof aan in olijfolie tot deze licht begint te bruinen. Kruid dan met peper, zout en nootmuskaat. Voeg er de kappertjes aan toe en de room en laat even inkoken. Zet opzij.


Wanneer de bouillon in de risotto bijna helemaal is opgenomen en er luchtbelletjes ontstaan, voeg je er nog een flinke lepel bouillon aan toe. Wanneer ook deze bouillon is opgenomen, proef je eens of de rijst gaar is. De risotto mag zeker nog wat vochtig zijn, aangezien hij nog even de oven in gaat. Voeg er de 3e lepel balsamico aan toe en roer deze eronder.


Vul dan de ontpitte paprika/courgette met de risotto en dek af met een laagje preiroom en wat schilfers Parmezaanse kaas.



Zet gedurende ongeveer 20 à 30 minuten in een hete oven. Enjoy!


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen