dinsdag 4 oktober 2011

Gezonde appelcake

Ik ben wel fan van volkorenbloem (type 922 van AVEVE) in gebak de laatste tijd. Het geeft een rijkere smaak en het maakt een cake of koekjes toch ook een beetje voedzamer en gezonder. Magere yoghurt trouwens ook, die vervangt in dit recept een groot deel van de boter/margarine en maakt de cake zachter. Deze cake was een probeersel, maar echt wel een schot in de roos. Een ideaal, snel ontbijt met een lekker kopje thee erbij... 


Dit heb je nodig:
  • 300 g (volkoren-)bloem
  • 1 koffielepel bakpoeder
  • 1 mespunt natriumbicarbonaat
  • 250 g magere natuuryoghurt (2 potjes)
  • 150 g rietsuiker
  • 75 g bakken & braden
  • 2 eieren
  • 2 kleine appels (ik gebruikte 1 Granny Smith en 1 Jazz appel)
  • 1 mespunt kaneel
  • 1 koffielepel vanille-extract
  • 3 eetlepels honing

Zo maak je het:
Verwarm de oven alvast voor op 200° C, want dit is letterlijk en figuren snel gebakken! Klop de eieren (volledig) samen met de suiker, kaneel en vanille tot een schuimige massa. Laat de bakken & braden even smelten en licht afkoelen en voeg samen met de yoghurt toe aan het beslag. Klop alles samen en voeg er dan geleidelijk de bloem gemengd met bakpoeder & bicarbonaat aan toe. Was de appels en verwijder klokhuis (en eventueel de schil als je een uitsloofbui hebt!) en rasp ze. Voeg de appelrasp samen met de honing onder het deeg met een spatel. 


Doe het beslag in een ingevette cakevorm en zet 25 à 30 minuten in de oven, afhankelijk van de grootte van de vorm. Mijn vorm was groot en rond, maar als je een traditioneel, klein cakeblik gebruikt, zal het misschien eerder 45 minuten duren. Prik er eens in zoals bij een klassieke cake en als je prikker er schoon uit komt, is het OK!


7 opmerkingen:

  1. LIjkt me lekker en het idee dat het toch iets gezonder is, is ook meegenomen :-)!
    Groetjes
    Marian

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja inderdaad! Kwestie van de dag niet met een schudgevoel te beginnen van bij het ontbijt ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het ziet er eerder een beetje broodachtig uit vind ik (niet slecht bedoeld). Maar het klinkt wel erg lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik snap wat je bedoelt ;) Maar de smaak is echt wel cake-ig!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dat komt omdat het een beetje op een recept van karnemelkbrood lijkt denk ik? Heeft het gezonde van brood en de textuur van cake. Ik moet het nog proberen, ziet er goed uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoi Annelore, zeer bedankt voor het plaatsen van dit superrecept!! Ik ben al een tijd op oek naar precies zo'n gezond recept met appels. Het is voor mij werkelijk perfect van smaak en structuur. Ik voeg nog beetje amandelessence en gemberpoeder toe en gebruik bruine basterdsuiker en magere kwark. Ah!..dit ga ik heel vaak maken :-) groet, Sinopia

    BeantwoordenVerwijderen