maandag 13 februari 2012

Pasta al forno con broccoli

Een pastaschotel uit de oven, I just love it. Zeker wanneer alles mooi "geïntegreerd" is, zoals hier. En dat is bij dit receptje toch net dat tikkeltje meer het geval dan bij deze schotel van alweer anderhalf jaar geleden, met dank aan de ricotta. Tony Soprano, have a taste of this!


Dit heb je nodig voor 3 grote en 4 kleine eters:
  • 300g pasta (ik gebruikte cavatappi)
  • 1,5 à 2 stronken broccoli
  • 1 grote ui (ik gebruikte 1 kleine witte en 1 kleine rode)
  • 1 teentje knoflook
  • 1 potje ricotta (250g)
  • 1 bolletje (light) mozzarella
  • 2 eetlepels geraspte Grana Padana
  • 2/3 fles goeie passata met basilicum (is deze nog niet gekruid, doe het dan zelf!)
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • Peper, zout en nootmuskaat vers van de molen/rasp

Zo maak je het:
Verwarm je oven voor op 180°C. Breng een zeer ruime hoeveelheid gezouten water aan de kook en maak de broccoli schoon. Verdeel de broccoli in roosjes en dan it's magic time. Als je een stoommandje hebt. Dan kan je heel snel en eenvoudig de broccoli gaar stomen in 1 kom. Heb je geen stomer of iets dergelijks, dan kan je de broccoli natuurlijk ook apart koken of gewoon bij de kokende pasta gooien. Hoe al dente je pasta en broccoli, beslis je natuurlijk zelf. Giet af en zet even opzij. Hou ook wat kookvocht apart! 




Snipper de schoongemaakte ui fijn en zet een kom met flinke scheut olijfolie op een middelmatig vuur. Halveer het teentje look en doe dit meteen in de olie. Net voor het begint te bruinen, neem je het eruit. Zo heb je de goeie smaak van look en is je olie meteen de juiste temperatuur om verder te gaan. Truc uit de Italiaanse kookles! (Fan van look, go crazy en doe er een paar fijngehakte teentjes bij.) Stoof de ui aan tot deze begint te kleuren. Zet dan het vuur af en voeg er de broccoli en pasta aan toe. Kruid met peper, zout, nootmuskaat en meng er de ricotta en een paar eetlepels kookvocht onder. 


Neem een ovenschotel en doe er een klein scheutje olijfolie in. Ga dan als volgt te werk:

  1. Laagje passata
  2. 1/2 pasta con broccoli
  3. Bestrooi met de Grana
  4. Laagje passata
  5. 1/2 pasta con broccoli
  6. Mozzarella in stukjes gescheurd
  7. Pijnboompitjes


Zet ongeveer 20 minuten in de hete oven en zet dan nog even de grill aan. Serveer als hoofd- of bijgerecht. Buon appetito!


2 opmerkingen:

  1. Ziet er heerlijk uit! Moet ik onthouden voor de Dagen zonder Vlees :).

    BeantwoordenVerwijderen