woensdag 22 februari 2012

Wortelpuree met tofu, ja met tofu!

#dzv2012 is hot vandaag op Aswoensdag. Hier blijven we zoals steeds goed bezig, alle dagen zonder vlees dus. En af en toe eens vegan, zoals dit gerechtje. Maar wanneer je aan veggie/vegan dagelijkse kost denkt, een klassieke aardappelgroentecombinatie bijvoorbeeld, dan hoort daar meestal een kant-en-klaar nepvleesje bij. Niet altijd zo aanlokkelijk. Daar wou ik nu eens tegenin gaan door een oerklassieker als wortelpuree ofte pekestoemp met tofu klaar te maken. Dat viel echt wel heel goed mee. Door de tofu te marineren in mosterd, honing en thijm, van oudsher beste vriendjes met wortel(puree), en daarna mooi krokant te bakken, past het er perfectly perfect bij!


Dit heb je nodig voor 2 personen:

  • 1 blok tofu (Alpro's tofu zit in een nieuw jasje, mooi is dat!)
  • 3 eetlepels mosterd (dijon of die met graantjes zou ook wel gaan)
  • 1 koffielepel thijm (gedroogde of iets meer verse)
  • 1/2 koffielepel honing
  • peper van de molen
  • kruidenzout (of een beetje verkruimeld bouillonblokje)
  • arachideolie
  • Wortelpuree voor twee!

Zo maak je het:
Maak wortelpuree zoals je wil of zoals ik deed: kook gelijke hoeveelheid aardappelen en wortelen gaar in groentebouillon. Giet af en houd wat kookvocht apart. Plet alles, meng er een klontje sojaboter en een scheutje sojaroom (en wat kookvocht) onder en breng op smaak met zout, peper, nootmuskaat, een beetje mosterd en bieslook.

Laat de tofu heel goed uitlekken, op een schone vaatdoek of keukenpapier, met bijvoorbeeld wat gewicht erop. Snijd daarna in plakjes van ongeveer 1 cm dik. Maak de marinade van mosterd, thijm, honing, peper & zout. Bestrijk er de plakjes tofu mee langs 2 kanten en zet opzij. Je kan dit zeker een paar uur op voorhand doen. Bak de plakjes tofu daarna goudbruin in een pan met flinke scheut arachideolie. Draai voorzichtig om! Laat daarna even uitlekken.


Serveer samen! En nog een fijne #dagenzondervlees gewenst.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen