zaterdag 14 april 2012

Méli-Mélo 4

Ik heb hier weer een lijstje van wat er hier de laatste maanden zoal in de Casa Tallore op tafel gekomen is. Het is niet omdat er de laatste maanden wat minder blogposts zijn geweest, dat er hier niet meer gegeten werd! Geen speciale kost, maar wel lekker genoeg om er een overzichtje van te geven.


Bladerdeeghapjes


Deze maakte ik o.a. met de kerstdagen. Gewoon een kant-en-klaar rol bladerdeeg insmeren met pesto, bedekken met geraspte mozzarella, oprollen en in plakjes snijden en afbakken op 180° C tot ze goudbruin zijn. Jeroen Meus heeft dat ook al eens gemaakt, met hesp dan, maar ik was eerst. Maar geen kat die dat gelooft... :)




Tofuburgers met ovenfrietjes


Herinner je je deze multifunctionele tofuballetjes nog? Wel ik maakte er ook burgertjes van. En die at ik dan tussen een broodje met sla, komkommer, ketchup, ui, ... én met zelfgemaakte ovenfrietjes. Hoe maak je die? Frietjes snijden en inwrijven met 2 eetlepels olijfolie, zout, peper en een flink mespunt gerookt paprikapoeder. Dan ongeveer 45 minuten in oven van 200°C en halverwege eens omscheppen. Dunne frietjes gaan iets sneller...



Pasta met tofuballetjes


Multifunctioneel dus! Ook in een "baked pasta with meatballs", een Italo-Amerikaanse klassieker, passen de balletjes perfect. Ingrediënten: pasta al dente gekookt, een portie lekkere zelfgemaakte tomatensaus (liefst van de dag voordien) en een 6-tal tofuballetjes per persoon. Gratineren met kaas voor de liefhebbers en eventueel wat pijnboompitjes erbovenop.



Snelle pizza met pesto


Zelf pizza maken hoeft geen tijdrovende activiteit te zijn. Doe het met wraps, in dit geval gorditas, smeer er een restje tomatensaus op, of gebruik een potje, beleg met wat je nog in de koelkast vindt, in dit geval kappertjes, geroosterde paprika en gemalen kaas. Bak ze 10-tal minuutjes in een hete oven (min. 200° C). De final touch was een restje zelfgemaakte rucolapesto (1 handje basilicum, 3 handjes rucola, 1 eetlepels geroosterde pijnboompitten, flinke scheut olijfolie en peper & zout van de molen.)



Minipizza's


Heb je dan toch wat meer tijd om zelf pizzadeeg te maken, waarom niet eens kleinere versies maken? Je hoeft geen deegrol boven te halen en kan dan gewoon kleine balletjes deeg met je handen platdrukken. Het beleg was dit keer wat anders: tomatenpassata (met wat peper, zout, olijfolie en oregano), flinterdunne plakjes courgette en ringetjes zoete puntpaprika en zwarte olijven. De inspiratie voor deze pizza's haalde ik hier. Wij aten vorig jaar in Sicilië ook eens minipizza's als lunch en dat smaakte. Beats een belegd broodje any day!





Dé wafeltjes van Jeroen Meus


Hier hoeft weinig tekst en uitleg bij. De wafeltjes zijn goddelijk. Het recept heb ik volledig gevolgd en is echt wel foolproof. Als je nog geen wafelijzer hebt, dan is nu het moment om er eentje te vragen voor je verjaardag, moederkesdag, ...




En zo hebben jullie meteen ook mijn nieuw Zweeds tafelkleed gezien. Au revoir rood met witte bolletjes, well hello groen-witte ruitjes!

4 opmerkingen:

  1. Hoeveel wafeltjes krijg je zo als je het recept van JM volgt?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wel, ik nam de helft van het recept en had al kleine 20 wafeltjes! Het volledige recept is genoeg voor een heel leger, denk ik ;) Mmm ik krijg er opnieuw zin in...

      Verwijderen
  2. Mmmmm, die wafeltjes zien er za-lig uit!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En ze waren minstens even lekker dan dat ze eruit zagen, believe me ;)

      Verwijderen