zaterdag 20 juli 2013

Pittige wortelstoemp(koekjes) met pickles

Eindelijk eens bewolkt zeg vandaag ;) Nu kan ik dit receptje eens posten. Vandaag geen zomers slaatje, maar stoemp! Ik kreeg een tijdje geleden namelijk een leuk pakje in de bus van Camp's. Met mosterd, kappertjes, uitjes, augurken én pickles. Allemaal veggie & lekker, dus ikke blij. Pickles gebruiken in een recept? Dan denk ik spontaan aan een lekkere groentestoemp. Wortelstoemp bijvoorbeeld, my all time favourite! Serveer daar dan nog een lekkere groenteburger bij en wat veldsla met vinaigrette et voilà. Mag het wat feestelijker? Maak er dan koekjes van in een krokant jasje. 
Dit heb je nodig voor een 3-tal porties:
  • 250g jonge worteltjes (ongeschild gewicht)
  • 600g bloemige aardappelen (ongeschild gewicht)
  • 1 ui
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Peper & zout van de molen
  • Ongeveer 100g pickles (liefst met niet te grote stukjes zoals die van Camp's)
  • Voor de koekjes: paneermeel en extra olijfolie

Zo maak je het:
Schil de wortelen en aardappelen, snijd wortel in schijfjes en aardappelen in grote blokjes, zodat ze samen kunnen garen. Zet in gezouten water op het vuur, onder deksel. Ondertussen kan je ook al de ui schoonmaken en fijn snipperen. Fruit de ui dan in de olijfolie tot deze licht begint te kleuren, neem dan van het vuur.

Wanneer de wortelen en aardappelen gaar zijn, giet je ze af. Plet met een pureestamper en voeg de ui en pickles toe. Kruid bij met flink wat peper en zout van de molen. Zo, de puree is nu klaar!Wil je dit liever een beetje feestelijker serveren? Laat dan de puree een beetje afkoelen tot je er balletjes van kan rollen. Rol deze balletjes in paneermeel, druk ze dan wat plat en laat even afkoelen in de koelkast. Bak ze daarna enkele minuutjes goudgeel in olijfolie. Opgepast, deze zijn zeer fragiel, dus gebruik best een spatel of iets dergelijks om ze om te draaien. Laat de koekjes daarna uitlekken op wat keukenpapier en laat ze even rusten, zo worden ze terug iets vaster. Serveer als bijgerechtje.


1 opmerking: