woensdag 17 juli 2013

Spaghetti met tuingroenten uit eigen tuin

Mijn groententuintje is dit voorjaar vooral al veel verwaarloosd geweest, maar desalniettemin heb ik er de afgelopen week toch al de eerste vruchten van kunnen plukken. Het eerste handje frambozen smaakte goddelijk. 


Dit jaar had bijna alle groenten (behalve de plantuitjes en rode bietjes) vooraf gezaaid in gerecycleerde bloempotjes en pas daarna uitgeplant als ze al sterk genoeg waren. Mijn courgettes en sperzieboontjes zijn daardoor nu volop aan het groeien. Daarmee ken je ook al meteen de 2 hoofdingrediënten van deze heerlijke pasta. 


Echt alles kwam uit de tuin, behalve de pasta en de olijfolie en eerlijk is eerlijk, het basilicumplantje kwam uit de supermarkt. Maar ik las hier dat je daar meer mee kan doen. Iets voor volgende zomer! Ook al terug honger aan het krijgen? Hier gaat ie dan.


Dit heb je nodig voor 2 personen:
  • 150g volkoren spaghetti
  • 1 kleine gele courgette
  • 1 kleine groene courgette
  • 1 jonge ui of sjalot
  • 2 flinke handen verse sperzieboontjes
  • Goeie olijfolie
  • 1 flink hand verse munt
  • 1 flink hand verse basilicum
  • Zwarte peper en zout van molen

Zo maak je het:
Breng een ruime hoeveelheid gezouten water aan de kook. Voeg er dan de pasta aan toe en kook al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking. Een kleine 5 minuutjes voor het einde van de kooktijd, doe je er de schoongemaakte boontjes bij. Giet daarna af en spoel kort onder koud water.

Maak ondertussen de ui schoon en snipper fijn. Was de courgettes, verwijder kop & staart, snijd overlangs in 4, verwijder de zaadlijsten en snijd in halve maantjes van ongeveer 1/2 cm. Fruit de ui in een flinke scheut olijfolie in een grote pan. Voeg daarna de courgettemaantjes toe en laat ze bakken tot ze volgens jouw smaak perfect zijn. (Voor mij mogen ze al wat beginnen kleuren!). Kruid al een eerste keer met zwarte peper & zout van de molen. Voeg daarna de pasta & boontjes toe en voeg nog een scheut olijfolie toe. Als deze laatste goed doorgewarmd zijn, kruid je eventueel nog wat bij en serveer meteen! Werk af met de fijngehakte munt en basilicum en eventueel nog wat extra olijfolie en zwarte peper.


Lekker, echt een pasta naar mijn smaak. En die verse munt uit de tuin gaf een extra frisse toets. De volgende dag nam ik het overschotje mee naar het werk om 's middags koud te eten. Een beetje gepimpt - want veel was er niet meer over - met een paar zwarte olijven, miniromatomaatjes en vers geraspte Parmezaanse kaas was het een super lunchidee!Geen opmerkingen:

Een reactie posten