maandag 11 november 2013

Gevulde pastaschelpen met pompoen & ricotta

Al veel gevulde pastaschelpen gezien, maar nog nooit zelf gemaakt. Ik zag ze een tijdje geleden toevallig staan in de supermarkt, nam ze mee en begon eraan. De vulling werd er ook eentje met pompoen, voor de verandering.

Dit heb je nodig voor 2 hoofdgerechten of 4 voorgerechten:
  • 200g pastaschelpen
  • 500g tomatenpassata (1 brick)
  • 750g pompoen (in blokjes)
  • 250g ricotta (1 potje)
  • 25g Parmezaanse kaas
  • 4 kleine sjalotten
  • 1 klein teentje look
  • Enkele takjes verse rozemarijn en thijm
  • Olijfolie
  • Verse gemalen peper, zout & nootmuskaat
  • Oregano
  • Ongeveer 2 eetlepels pijnboompitten
Zo maak je het:
Verwarm je oven alvast voor op een flinke 200° C. Doe de pompoenblokjes samen met 2 van de 4 sjalotten grof gehakt in een grote ovenschotel. Doe er ook de rozemarijn en thijm bij en sprenkel er wat olijfolie over. Zet een klein uurtje in de oven de pompoen mooi geroosterd & gaar is. (niet aangebrand!)

Kook ondertussen de pastaschelpen in gezouten water, maar voor slechts 2/3 van de aangegeven kooktijd op de verpakking. Spoel ze daarna met koud water en zet opzij.

Maak dan een lekker tomatensausje met olijfolie, de 2 overgebleven sjalotten, het teentje look, de passata, afgekruid met peper, zout & oregano, en eventueel een snuifje rietsuiker. Laat op zacht vuurtje rustig verder pruttelen.

Wanneer de  pompoen in de ovenschotel klaar is, verwijder je de kruidentakjes en plet je de rest met een pureestamper. Roer er dan voorzichtig de ricotta onder en kruid met peper, zout en nootmuskaat. (Als je ricotta te veel bewerkt, wordt dat soms te lopend, niet de bedoeling!). 


Zet je oven maar terug op 200° C. Neem een ovenschotel (of 2 zoals ik), bedek de bodem met de tomatensaus. Vul de pastaschelpen met de pompoenricottavulling en zet ze in de saus. Strooi er de Parmezaanse kaas over en zet in de oven voor 30 minuten ongeveer. Na 20 minuten strooi je er nog de pijnboompitten over en schakel je eventueel over op grillfunctie voor de laatste 10 minuutjes.

Dit vraagt wel wat keukenarbeid en -tijd, maar is ab-so-luut de moeite waard! Laat het smaken.


Tip: Misschien ook leuk om zo 1 gevulde schelp als hapje te serveren, nu de feestdagen er toch bijna aankomen?

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen