zaterdag 1 februari 2014

Piadina van speltbloem met gebakken champignons en een Grieks slaatje

Nog eens iets met speltbloem anders? Da's lang geleden!



Eigenlijk wou ik piadine maken, een soort van broodpannenkoeken die vooral in Emilia-Romagna worden gegeten. Ze worden geserveerd met allerlei hartige vullingen (kazen, groentjes, fijne vleeswaren...), maar ook met Nutella bijvoorbeeld. In de meeste recepten voor het piadinadeeg wordt ginds "struzzo" ofte smout gebruikt. Nee bedankt dus. Ik zocht dan maar naar een alternatief met olijfolie en op basis van een aantal recepten, kwam ik bij volgende samenstelling uit.

Eet of serveer de piadine meteen na het bakken. Ik had er eentje over die ik in de koelkast had bewaard, maar de volgende dag was er niet veel meer mee aan te vangen. Je kan desnoods wel een overschotje deeg in een folietje in de koelkast bewaren om dan een dag later pas te bakken.

Dit heb je nodig voor 2 personen:
Voor een 4-tal grote piadine:
  • 200g volkoren speltbloem
  • 1 flink mespunt bakpoeder
  • 1 flink mespunt zout
  • 2 flinke eetlepels olijfolie
  • 100ml lauw water
Voor het Grieks slaatje, hoeveelheden naar eigen smaak:
  • IJsbergsla of andere sla (rucola, jonge spinazie, ...)
  • Tomaat
  • Komkommer
  • Rode ui of lente-ui
  • Olijfolie
  • Azijn (ik gebruikte gewoon de Blauwe Hand) of citroensap
  • Vers gemalen peper & zout
  • Snuifje gedroogde oregano
  • Eventueel verse kruiden als je die in huis hebt, of olijfjes
En dan nog:
  • 1 groot bakje champignons (500g)
  • Olijfolie
  • Vers gemaken peper & zout
  • Schapenkaas, in blokjes (ik gebruikte die van Salakis, op olie met Provençaalse kruiden, maar ook deze lust ik ook wel)

Zo maak je het:
Voeg alle ingrediënten voor het deeg samen en kneed tot een mooie deegbal. Bij mij deed de KitchenAid het, jij doet het op jouw manier. Laat even rusten in een vershoudfolietje.

Maak dan alvast het slaatje:
Komkommer schillen en zaadlijsten verwijderen en in plakjes snijden.
Tomaat in blokjes snijden.
Ui heel superfijn hakken.
IJsbergsla wassen en in grove stukjes hakken.

Alles mengen en op smaak brengen met olijfolie, azijn/citroensap, oregano, vers gemalen zwarte peper en grof zeezout. Zet opzij.

Borstel de champignons schoon en snijdt in schijfjes. Bak ze goudbruin in olijfolie. Kruid af met peper en zout. Opgelet, niet te veel champignons in 1 keer bakken, anders gaan ze zwemmen in het vocht dat ze afgeven...

Verdeel dan het deeg in 4 bolletjes en zet een grote anti-kleefpan op een hoog vuur. Strooi wat bloem op je werkvlak en rol een klein bolletje deeg uit tot de dikte van een tortilla. Als de pan heet is, leg je er de uitgerolde piadina in. Laat bakken tot ze licht beginnen bruinen en er luchtbellen zichtbaar zijn en draai dan op.

Vul de piadina meteen met wat van het slaatje, de intussen lauwe champignons en werk af met de schapenkaas. Vouw toe en serveer meteen.




Het Griekse slaatje van hierboven kan je trouwens ook perfect omtoveren tot snelle lunch. Rooster een boterham, wrijf er eens met een gehalveerd lookteentje over en beleg met het slaatje. Hier werd het: komkommer, tomaat, lente-ui, schapenkaas, peper, zout, oregano, olijfolie en citroensap.

1 opmerking:

  1. Ziet er alvast lekker uit. Piadiune staat al lang op mijn to do lijstje.

    BeantwoordenVerwijderen