maandag 24 februari 2014

Rodebietburgers

Rode bietburgers kom je niet elke dag tegen. Ik denk dat ik het misschien al 2 of 3 keer op een menukaart heb zien staan? En toch zijn het één van de lekkerdere groenteburgers wat mij betreft. In de supermarkt of biowinkel heb ik ze nog niet gevonden. Dan maar zelf eens experimenteren! Een eerste poging met kikkererwten en kikkererwtenmeel was meteen geslaagd en zeker voor herhaling vatbaar.

De lekkerste rodebietburger at ik trouwens eind vorig jaar tijdens een citytripje in Praag. Na reservatie konden we een tafeltje bemachtigen bij Clear Head, ofte Lehka Hlava. Een vegetarisch restaurant op U tegen te zeggen. Zo'n uitgebreide kaart ook en allemaal verse ingrediënten... Dan is het moeilijk kiezen. Het werd de beetrootburger en die was verrukkelijk. Praag is trouwens erg veggievriendelijk. Geweldig en verrassend was dat. Dit was ook nog een leuk ontbijt/lunch adresje trouwens: Mama Café.

Dit heb je nodig voor een 12-tal burgers:
  • 500g voorgestoomde bietjes, uitgelekt
  • 1 grote ui
  • 250g kikkererwten (uit blik)
  • 150g kikkererwtenmeel
  • 3 el sesamzaadjes
  • 1 kl kruidenzout
  • Zwarte peper van de molen
  • Olijfolie

Zo maak je het:
Zet een grote pan op het vuur met een scheutje olijfolie. Hak de ui grof en stoof aan in de olie. Voeg na enkele minuten ook de bietjes in dobbelstenen gesneden toe. Laat samen met de ui karamelliseren. Kruid met peper en kruidenzout. Zet opzij en laat even afkoelen.

Spoel de kikkererwten en laat uitlekken. Doe ze samen met de afgekoelde ui en bietjes in de keukenrobot en hak tot een "gehakt". Meng er nadien de kikkererwtenbloem en sesamzaadjes onder tot een vaster geheel. Kruid nog wat extra af en zet het mengsel even in de koelkast om te rusten. Geen nood als het mengsel je nog wat te vochtig lijkt. De burgers worden bij het bakken steviger, een beetje een pannenkoekeneffect zeg maar.



Verhit olijfolie en doe dan een ruime eetlepel "gehakt" in de pan en druk het een beetje plat. Bak niet meer dan een 4-tal burgers per keer zodat je ze tijdig kan omdraaien. Doe dat voorzichtig met een spatel, zoals je dat met een dikke pancake zou doen. Doe per 4 burgers terug een scheutje olijfolie in de pan.

Ik at mijn home made rodebietburgers tussen een focaccia broodje met ijsbergsla, komkommer, lente-ui, wortel, tomaat en deze lekkere vinaigrette die er volgens mij heel lekker bij past. In Praag was er een gelijkaardig honingmosterdsausje bij, vandaar dit zoete mosterddressing:

  • 2 el olijfolie
  • 1 el limoensap
  • 1 kl mosterd
  • 1 kl ruwe rietsuiker (of agavesiroop)
  • Vers gemalen zwarte peper en zout 

Meng alles gewoon onder elkaar met een vork of klopper en drizzle een beetje over de burger en de sla.


De stapel beetrootburgers was uiteraard veel te groot voor mij alleen, dus bewaarde ik er enkele in de diepvries en dat lukt heel goed. Een tijdje later at ik de burgers eens met rijst en groentjes (ui, worteltjes, erwtjes), wat feta en rucola. Ook een aanrader trouwens!





2 opmerkingen:

  1. Dit ziet er zeker niet slecht uit. Ik eet wel graag rode biet. Alleen het sap krijg ik niet binnen. Dat is te puur.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk idee, zo'n bietenburger. Ik wil een dezer dagen mijn eerste veggie burger maken van kikkererwten met mais en paprika. Ben benieuwd of het gaat lukken!

    BeantwoordenVerwijderen