maandag 23 juni 2014

Bananendonuts met chocolade


Overrijpe bananen. Je kent ze wel. Je koopt een tros bananen en die laatste 2 sukkeltjes blijven net iets te lang in de fruitmand liggen... En ik zelf vind ze dan niet meer zo lekker. 

Stop, niet weggooien! Die bananen zijn op z'n best om in gebak te verwerken. In bananenbrood of -muffins van een hele tijd geleden of ook in deze heerlijke en zelfs niet al te ongezonde donuts!





Dit heb je nodig voor 12 donuts:
  • 2 rijpe bananen, fijngeplet met vork
  • 1 ei
  • 150g bloem (volkoren speltbloem hier)
  • 1 koffielepel bakpoeder (8g)
  • 50g boter
  • 50g ruwe rietsuiker
  • 50g pure chocoladeparels
  • 100g magere (Griekse) yoghurt
  • 1 koffielepel vanille-extract
  • beetje olie om bakplaat in te vetten

Zo maak je het:
Eerst de oven voorverwarmen op 180° C.

Doe het ei samen met de suiker in de keukenrobot (of mengkom) en klop tot luchtige massa. Voeg hier de gesmolten boter en fijngeplette banaan aan toe, dan ook de yoghurt en het vanille-extract. Klop rustig verder en voeg geleidelijk de bloem samen met het bakpoeder toe tot je een mooi beslag hebt. Meng er dan nog de chocoladeparels onder met een spatel.

Verdeel het beslag over een ingevette donutbakplaat. Doe de kuipjes ook niet te vol, want dan heb je net zoals mij geen donutholes ;)
Misschien lukt het ook wel in een muffinvorm, als je geen donutbakvorm hebt.

Bak ze goudbruin gedurende 13-15 minuten op 180°C. Check even met een prikker of het deeg helemaal 'gaar' is. Laat de donuts dan even afkoelen in de vorm en daarna op een rooster.



Wie zegt dat donuts altijd mega ongezond moeten zijn? Smullen maar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten