dinsdag 26 augustus 2014

Pasta met broccolipesto op 2 manieren

Pasta met pesto is een klassieker. Het enige wat ik soms mis bij de klassieke versie zijn extra groenten. Ik *hartje* groenten. Dus maakte ik een "pesto" van broccoli, problem solved. In de beginjaren van Tallore deed ik dat ook al eens met erwten. Maar ook met broccoli is het een geslaagd experiment!

Een tijdje geleden maakte ik een versie met pijnboompitten en amandelen en vorige week werd het een snellere en smeuïgere pesto met ricotta. Kies zelf maar welke jij wil uitproberen. Beide versie zijn met volkoren pasta gemaakt (spirelli & spaghetti).

Broccolipesto met pijnboompitten en amandelen (vegan)


Dit heb je nodig voor 2 personen:
  • 200g pasta
  • 1 broccoli
  • 2 à 3 eetlepels pijnboompitten
  • 2 à 3 eetlepels amandelschilfers (of gepelde amandelen)
  • 1 ui (ik gebruikte een rode)
  • 1 teentje look
  • een handje verse basilicum
  • Vers gemalen zwarte peper
  • 1/2 koffielepel kruidenzout
  • Olijfolie
  • Een kneepje citroensap
  • Optioneel voor de afwerking:
    • Parmezaanse kaas / Edelgistvlokken
    • Gearomatiseerde olijfolie (truffel, look, citroen, ...)

Zo maak je het:
Zet een ruime hoeveelheid water op het vuur om je pasta in te koken.

Hak de ui en de look fijn. Stoof aan in een scheut olijfolie. Voeg dan ook de pijnboompitten en amandelschilfers toe en laat een beetje kleuren in de olijfolie. Neem van het vuur en laat even afkoelen.

Wanneer het water voor de pasta kookt, doe je er de pasta in en stoom de broccoli erbij in een stoommandje. De broccoli is normaal iets sneller gaat dan de pasta, laat kort schrikken onder koud water. Doe de broccoli dan in je foodprocessor samen met de gebakken ui, look, amandelschilfers en pijnboompitten, de basilicum,een kneepje citroensap en kruid met flink wat kruidenzout en peper. Mix tot een lekker pesto.

Giet de pasta af en bewaar enkele eetlepels kookvocht. Dit meng je samen met de pesto en wat extra olijfolie bij de pasta in een hete pan. Begin meteen te smullen!


Broccolipesto met ricotta

Dit heb je nodig voor 2 personen:
  • 200g pasta
  • 1 broccoli
  • 1 potje ricotta (250g)
  • 1 teentje look of een beetje lookpasta
  • een handje verse basilicum
  • Vers gemalen zwarte peper
  • Vers geraspte muskaatnoot
  • Grof zeezout
  • Kruidenzout
  • Olijfolie
  • Optioneel voor de afwerking:
    • Geroosterde pijnboompitten
    • Gemalen kaas
    • Extra basilicum
    • ...

Zo maak je het:
Zet een ruime hoeveelheid gezouten water op het vuur om je pasta in te koken. Stoom de broccoli gaar boven het kokende pastawater. 

Wanneer de broccoli en pasta klaar zijn, giet de pasta af en houd enkele eetlepels kookvocht opzij. Zet je kookpot terug op het vuur met een flinke scheut olijfolie. Fruit er de look in en zet het vuur lager. Voeg de gestoomde broccoli toe en stamp deze fijn met een pureestamper. Kruid met genoeg kruidenzout, peper en muskaatnoot en meng er de ricotta onder samen met enkele eetlepels van het pastakookwater. Laat nog even doorwarmen op het vuur en meng er dan de pasta onder. Voeg als laatste de fijngehakte verse basilicum onder en laat het smaken. Eventueel met wat geroosterde pijnboompitjes en wat extra basilicum, of wat extra kaas.










Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen