maandag 13 februari 2012

Pasta al forno con broccoli

Een pastaschotel uit de oven, I just love it. Zeker wanneer alles mooi "geïntegreerd" is, zoals hier. En dat is bij dit receptje toch net dat tikkeltje meer het geval dan bij deze schotel van alweer anderhalf jaar geleden, met dank aan de ricotta. Tony Soprano, have a taste of this!


Dit heb je nodig voor 3 grote en 4 kleine eters:
  • 300g pasta (ik gebruikte cavatappi)
  • 1,5 à 2 stronken broccoli
  • 1 grote ui (ik gebruikte 1 kleine witte en 1 kleine rode)
  • 1 teentje knoflook
  • 1 potje ricotta (250g)
  • 1 bolletje (light) mozzarella
  • 2 eetlepels geraspte Grana Padana
  • 2/3 fles goeie passata met basilicum (is deze nog niet gekruid, doe het dan zelf!)
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • Peper, zout en nootmuskaat vers van de molen/rasp

Zo maak je het:
Verwarm je oven voor op 180°C. Breng een zeer ruime hoeveelheid gezouten water aan de kook en maak de broccoli schoon. Verdeel de broccoli in roosjes en dan it's magic time. Als je een stoommandje hebt. Dan kan je heel snel en eenvoudig de broccoli gaar stomen in 1 kom. Heb je geen stomer of iets dergelijks, dan kan je de broccoli natuurlijk ook apart koken of gewoon bij de kokende pasta gooien. Hoe al dente je pasta en broccoli, beslis je natuurlijk zelf. Giet af en zet even opzij. Hou ook wat kookvocht apart! 




Snipper de schoongemaakte ui fijn en zet een kom met flinke scheut olijfolie op een middelmatig vuur. Halveer het teentje look en doe dit meteen in de olie. Net voor het begint te bruinen, neem je het eruit. Zo heb je de goeie smaak van look en is je olie meteen de juiste temperatuur om verder te gaan. Truc uit de Italiaanse kookles! (Fan van look, go crazy en doe er een paar fijngehakte teentjes bij.) Stoof de ui aan tot deze begint te kleuren. Zet dan het vuur af en voeg er de broccoli en pasta aan toe. Kruid met peper, zout, nootmuskaat en meng er de ricotta en een paar eetlepels kookvocht onder. 


Neem een ovenschotel en doe er een klein scheutje olijfolie in. Ga dan als volgt te werk:

  1. Laagje passata
  2. 1/2 pasta con broccoli
  3. Bestrooi met de Grana
  4. Laagje passata
  5. 1/2 pasta con broccoli
  6. Mozzarella in stukjes gescheurd
  7. Pijnboompitjes


Zet ongeveer 20 minuten in de hete oven en zet dan nog even de grill aan. Serveer als hoofd- of bijgerecht. Buon appetito!


maandag 30 januari 2012

Witloofsoep voor watjes

Om letterlijk en figuurlijk op te warmen nog eens een eenvoudig groentesoepje. Mét witloof. Zij die me een beetje kennen, weten dat witloof echt mijn ding niet is. Pompelmoes trouwens ook niet, zal het dan toch met bitterheid te maken hebben? Ik denk het. Verder zijn er maar weinig groenten die ik niet lust, maar met het nieuwe jaar en de bijhorende goeie voornemens wou ik die bittere bladgroente nog een kans geven. Als ik het nu eens combineerde met een groente die ik wèl heel graag lust, dacht ik dan. Prei bijvoorbeeld? Het maakte dit soepje alleszins zeer aangenaam, ook voor witloofwatjes als mezelf.


Dit heb je nodig:
  • 3 stronken witloof
  • 2 stengels prei
  • 2 uien
  • 3 groentebouillonblokjes
  • Olijfolie
  • Vers gemalen zwarte peper (en zout)
  • Voor de afwerking: bieslook en croutons

Zo maak je het:
Maak de groenten schoon. Verwijder de bittere kern van het witloof. (We gaan niet overdrijven!) Hak de ui grof en stoof aan in olijfolie. Hak het wit van de prei (houd het groenere deel apart) en het witloof ook grof en voeg bij de glazig geworden ui. Wanneer de groenten mooi gestoofd zijn, overgiet met 1,5 liter heet water met de bouillonblokjes. Laat een 25-tal minuten op een lager vuur staan. 


Snijd het groenere gedeelte van de prei in fijne ringetjes en bak ze in olijfolie tot ze net beginnen te bruinen. Zet opzij.


Mix de soep glad en kruid naar smaak. Serveer met wat preiringetjes, croutons, bieslook en wat vers gemalen zwarte peper.






Tip: Probeer de preiwitloofcombinatie zeker ook eens in een klassieker als witloof met kaas (en hesp) in de oven. 50/50 prei en witloof, eerst grillen en/of aanstoven, bestrooien met peper, zout en schilfers Parmezaanse kaas, overgieten met béchamel en afwerken met een paar eetlepels gemalen Parmezaanse kaas (ik gebruikte voorgemalen Grana Padana) of iets dergelijks. Half uur de oven in en je hebt een toegankelijkere variant voor al wie niet zo van bitter houdt! Serveren doe je uiteraard met aardappelpuree...



zondag 29 januari 2012

2012

Eind januari nadert! Hoog tijd dus om Tallore nieuw, smakelijk leven in te blazen na een korte pauze. Mijn culinaire escapades beperkten zich de laatste weken tot het betegelen van de keuken en verder gewoon een snelle maaltijd op tafel proberen krijgen aan het eind van een drukke dag. Maar na al dat verhuizen en klussen, kan ik eindelijk terug 100% mijn gangetje gaan in de keuken. Ik ben alvast gestart met een nieuwe reeks lessen Italiaans koken in het Italiaans. Je mag binnenkort zeker wat nieuwe receptjes hieruit verwachten.


Uit deze keuken zullen de nieuwe blogposts voortaan komen. De keuken heb ik niet zelf gekozen. Niet geheel mijn smaak, maar ik heb besloten er vrede mee te nemen als ik ze zelf opnieuw mocht betegelen. Met dank aan vader Tallore voor het tegelsnijdwerk en de V.V. voor de voegwerken!






Dit heb je nodig:

  • Vorige huiseigenaars met ouderwetse tegelsmaak
  • Tegellijm
  • Palet
  • Lijmkam
  • Voegsel
  • Tegelkruisjes
  • Silicone
  • Tegels (Reken 10% extra voor snijdverlies!)

Zo maak je het:
Ga eens langs bij een doe-het-zelver bij jou in de buurt ;)

dinsdag 13 december 2011

Tallore Méli-Mélo 3

Hoog tijd om nog eens een paar minder spectaculaire, maar daarom niet minder lekkere, gerechtjes op een rij te zetten. En dat zal meteen ook de laatste blogpost van het jaar zijn. December wordt een maand van inpakken, klussen, verhuizen, uitpakken en bekomen van dat alles terwijl ik mijn voetjes gewoon onder tafel mag schuiven tijdens de feestdagen. Veel zal er dus niet meer gekookt worden ten huize Tallore. Daarom wens ik je nu alvast een gezond en smakelijk 2012!


Baguette met tomaat en rucolapesto


Voor bij deze preisoepSpaghettisausgewijs, was de soep nog lekkerder de volgende dag. Bij de lunch met een kraakvers stuk stokbrood, schijfjes supersmaakvolle kerstomaat en rucolapesto. Ik paste mijn eigen pestoreceptje met amandelschilfers in plaats van pecorino.




Wortelsoep met curry en yoghurt


Nog soep! Jerre Meus maakte een tijd geleden ook wortelsoep, maar ik wou het wat simpeler houden. Gewoon 2 uien stoven, een wortel of 4-5 erbij, curry, kurkuma, groentebouillon, koken & mixen, nog wat bijkruiden en dan een lepeltje volle Griekse yoghurt in elk bord (al naar de bodem gezonken op de foto) en wat gefrituurde uitjes. Ja, lekker!




Pastaslaatje om 10 km te lopen


Het was de allereerste keer dat ik meedeed aan een loopwedstrijd. Target: 10 km. 't ging toch wel snel allemaal, maar heb het toch op iets minder dan 59 minuten uitgelopen.  Ik wou ervoor nog iets eten, maar niks dat in de maag blijft rondjoggen (denk: look, paprika, komkommer, ui, ...). Het werd een slaatje van risoni, tomaat, wortel, geroosterde pijnboompitten en amandelschilfers, wat Provençaalse kruiden, potje Griekse yoghurt, klein lepeltje mayonaise met olijfolie, citroensap, p&z. Lekker, zelfs zonder erna 10 km te moeten lopen. 




Bijgerechtenfeest



Als het aan mij lag, aten we elke dag minstens 3 verschillende groenten als bijgerecht. Bij gebrek aan tijd en afwashulp, ben ik meestal al blij met 1 lekker bijgerecht. Op een vrije zondagmiddag liet ik me toch eens volledig gaan. Ik maakte grote porties bijgerechten, zodat de volgende dag alleen de restjes moesten opgewarmd worden. Zo was er die dag dan toch eens minder afwas!

Ik koos voor de lekkerste worteltjes, gesneden zoals mijn mémé zaliger dat altijd deed. Zij deed er altijd een klontje suiker bij, maar wij gebruikten thuis altijd honing. Ook prei stond op het programma, simpel gestoofd en gekruid met wat room erbij. En dan zoete aardappelen. Ik had ze een tijd geleden in de supermarkt gekocht onder het motto "laten we eens zot doen". Bij Mme Zsazsa las ik al een paar keer dat je daar ovenfrietjes van kon maken. Zo gezien, zo gedaan. En ten slotte nog een portie rijst met saffraan en rode ui, gewoon zalig lekker.



zondag 4 december 2011

Kokoscakejes

Er was nog wat kokos over van deze koekjes. Alle redenen zijn voor mij genoeg om wat te experimenteren in de keuken. Dit experiment met kokos, rozijnen en chocolade werd hier thuis toch zeer gesmaakt. Zo een beetje 'kokosrotsje meets rozijnenmuffin'. Zou een raggamuffin zo smaken? 


Over rozijnen gesproken... Eigenlijk vind ik gedroogd fruit maar niks. Maar als je voor dit recept de rozijntjes eens grof fijnhakt, komen ze echt goed tot hun recht. Niet te 'gedroogdfruitig', maar een lekkere, fruitige toets bij de kokos en de chocolade. Genoeg gelachen, begin nu maar te bakken!




Dit heb je nodig voor 9 cakejes:
  • 50g (volkoren-)bloem
  • 100g gemalen kokosnoot
  • 75g suiker (ik gebruikte 50g rietsuiker en 25g bruine suiker)
  • 2 eieren
  • 100g boter, zacht gemaakt
  • 1 koffielepel bakpoeder
  • 50 g rozijnen, grof gehakt
  • 50 à 75g fondant chocolade (hagelslag of fijngehakt)
Zo maak je het:
Verwarm alvast je oven voor op 180° C, want dit gaat snel. Neem een elektrische klopper bij de hand, of een KitchenAid, lucky you in dat geval! Sinterklaas, is het nog niet te laat? ;) Klop de suiker met de eieren schuimig, voeg daarna de boter toe en klop verder. Meng het bakpoeder en de bloem onder de gemalen kokosnoot. Voeg dit geleidelijk toe aan je eierbotersuikermengsel en klop rustig verder. Zet je klopper maar weg en meng dan voorzichtig de rozijnen en chocolade onder het beslag.



Verdeel het beslag over 9 muffinvormpjes en bak ze ongeveer 20 min op 180° C. Laat afkoelen.



De perfecte ontbijtmuffin bij een grote kop koffie of thee: