zaterdag 12 februari 2011

Mijn lievelingspizza

Niets zo vreselijk als moeten kiezen op de menukaart in een pizzeria... Behalve dan als er een pizza zonder vlees met rucola op de kaart staat en liefst dan nog met funghi, cipolle en/of olive nere in de beschrijving.  Dan heb ik snel mijn keuze gemaakt. Afgelopen week probeerde ik het ook eens zelf. Hieronder mijn recept. 


De ingrediënten zijn voor 4 kleine of 2 grote pizza's. Zoals je misschien al ziet op de foto's, maakte ik ook de lievelingspizza van de V.V. met ham, ananas, ui en paprika. Maak dus zeker ook je eigen lievelingspizza, of probeer gewoon de mijne!


Voor het deeg:
  • 250 g bloem + een beetje extra voor het uitrollen
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 theelepel instant gist
  • 140 ml lauw water
  • 1 à 2 eetlepels olijfolie
Meer info over het maken van pizzadeeg, op mijn manier dan, vind je hier.




Voor het beleg van 4 kleine veggie pizza's:
  • 250 ml tomatenpassata
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1/2 koffielepel gedroogde oregano + beetje extra
  • Zout van de molen
  • 40 g gedroogde porcini
  • 1 ui
  • 25-tal zwarte olijven
  • 4 handjesvol geraspte mozzarella
  • 4 handjesvol rucola
  • 2 handjesvol Pecorinoschilfers


Zo maak je ze:
Terwijl het deeg zichzelf bereid in de broodbakmachine, kan je alles alvast klaarzetten. Doe de passata in een kommetje, doe er een eetlepel olijfolie, 1/2 koffielepel organo en een snuifje zout bij en roer. Je hoeft dit niet te verwarmen. Laat de porcini weken/koken zoals vermeld op de verpakking en snijd de ui en de olijven in fijne ringetjes. Lees dan een roddelblaadje ofzo. Verwarm iets voor de eindtijd je oven voor op 200° C en zet een bakplaat klaar en smeer in met wat olijfolie, tenzij je een echte pizzasteen of -oven hebt natuurlijk. Als het deeg klaar is, kan je snel verder werken.


Verdeel het deeg in 4 en rol elk deel uit op een bebloemd werkblad. Strijk er een dun laagje passata over en beleg met porcini, olijven- en uiringetjes. Strooi er dan wat geraspte mozzarella over. Niet te veel, want straks komt de Pecorino nog. Werk af met een touch of oregano!  


Zet 10 à 15 minuten in een oven van 200° C en maak indien nodig de volgende pizza's, als je nog deeg over hebt. Laat de pizza's daarna een minuutje afkoelen alvorens je afwerkt met de rucola en Pecorino, anders wordt de rucola meteen slap en dat willen we niet! Een paar druppels pikante olijfolie maken het geheel compleet. 


Tip: Ga ook eens voor een vegan dieetpizza, ook met porcini...

2 opmerkingen:

  1. ik heb net opnieuw een pak bloem type 00 voor pizza uit Italië gekregen (en ook een pak voor pasta). Verse pasta maak ik regelmatig, nu nog eens wat meer pizza !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Super, ben benieuwd in een receptje voor verse pasta van jou dan! :) Ik heb ook een pastamachine en zou het dringend wat vaker moeten gebruiken...

    BeantwoordenVerwijderen