woensdag 16 maart 2011

Croque met paddenstoelpesto

Onlangs at ik met de collega's in een fancy restaurant in Amsterdam. De naam van het restaurant ontgaat me nu, maar ze hadden een geweldige vegetarische menu. Zo was het voorgerecht bijvoorbeeld een "Krokantje van portobello", was me dat lekker. 3 mini croques gevuld met een soort van crème van portobello. Dat wou ik thuis ook nog eens proberen, maar ik had geen tijd noch zin om 5 winkels af te schuimen op zoek naar portobello's (portobelli?) en dus werden het Parijse champignons met wat porcini erbij. De paddenstoelpesto is trouwens erg lekker in andere gerechten ook, maar hierover een andere keer meer!


Dit heb je nodig voor de pesto:
  • 300 g Parijse champignons
  • 20 g gedroogde porcini
  • 2 sjalotjes
  • 1/2 citroen (sap)
  • 2 eetlepels verse, gehakte bieslook
  • 2 eetlepels light (soja-)room
  • Peper & zout van de molen
  • Olijfolie


Zo maak je het: 
Maak de sjalotten en de verse champignons schoon en laat de porcini weken zoals vermeld op de verpakking. Hak de sjalot fijn en de verse champignons in dunne schijfjes. Zet dan een pan op het vuur met een scheutje olijfolie en bak hierin de sjalotjes goudbruin. Doe ze uit de pan en zet opzij. Doe dan opnieuw een flinke scheut olie in de pan en bak hier de verse champignons en de porcini ook goudbruin in. Laat een beetje afkoelen en doe dan samen met de sjalotten, gehakte bieslook, citroensap en room in de keukenrobot en kruid met peper (veel!) en zout van de molen. 



Hak zeer fijn tot je een pesto hebt. Hier kan je allerlei dingen mee doen. Ik koos voor een kleine croque met Parmezaanse kaas erbij.


Dit heb je nodig om er croques mee te maken:
  • Meergranenbrood
  • Parmezaanse kaas
  • Olijfolie of boter
  • Bieslook en (geroosterde) sesamzaadjes als versiering


Zo maak je het:
Snijd de korsten eventueel van 2 boterhammen en besmeer 1 kant met de paddenstoelpesto. Beleg met schilfers Parmezaanse kaas en beleg met de andere boterham.




Bak de croque langs de 2 kanten in een grillpan met een klein scheutje olijfolie of in een koekenpan met een flinke klont echte "goei" boter. Versier met wat (geroosterde) sesamzaadjes, wat bieslook en eventueel nog was extra pesto.
  

4 opmerkingen:

  1. Dit receptje moet je eens lezen 's avonds laat als er zo'n een hongertje begint op te komen....
    Frustatie alom van de goesting..

    Linda

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja die hongertjes 's avonds laat, ik ken dat! ;)

    BeantwoordenVerwijderen