woensdag 13 april 2011

Gevulde paprika's met couscous, courgette en olijventapenade

Hoera, mijn 2 leukste seizoenen, lente en zomer dus, zijn in het land! Wintergroenten aan de kant! Tijd voor meer zomerse groenten, zoals paprika en courgette. Deze 2 zijn toevallig ook ideaal om te vullen. Traditioneel met gehakt, maar daar doet Tallore niet aan mee. Ik gebruikte voor deze paprika's een vulling van couscous, courgette, sjalot en lekkere zwarte olijventapenade. 


Dit hebt je nodig:
  • 1 grote paprika (1 1/2 kleine)
  • 60 g couscous
  • 1/2 courgette (300 g ongeveer)
  • 3 eetlepels zwarte olijventapenade
  • 1 sjalot / kleine ui
  • Olijfolie
  • Zwarte peper van de molen
  • 1 handvol pijnboompitten
  • Eventueel 2 handjesvol gemalen kaas


Zo maak je het:
Maak de sjalot schoon en hak fijn. Haal de zaadlijsten uit de courgette en snijd in kleine blokjes. Snijd de paprika middendoor en verwijder ook hier de zaadjes. Verwarm de oven voor op 180° C. Verwarm ook een antikleefpan op een middelmatig vuur en rooster er de pijnboompitten goudbruin in. Doe ze daarna uit de pan en zet opzij. Doe een flinke scheut olijfolie in de pan en fruit hier de sjalot in, voeg daarna de courgetteblokjes toe. Wanneer deze gaar zijn, kruid je met peper en een beetje zout. Zet ook opzij.




Maak ondertussen de couscous klaar volgens de instructies op de verpakking. Hou je niet van "al dente" paprika's, dan kan je ze alvast even in de oven laten garen zonder vulling. Besprenkel ze dan gewoon met wat olijfolie en zet een 10-tal minuten in de oven in vuurvaste schaal terwijl je de vulling afwerkt. Meng hiervoor de couscous, courgette-sjalotcombo en de olijventapenade onder elkaar. Proef! Is je olijventapenade niet zo gekruid, voeg dan nog wat kruiden toe. De tapenade die ik gebruikte (van Delhaize) had al heel veel smaak, dus ik voegde enkel nog wat vers gemalen zwarte peper toe. Vul hier de paprika's mee op! Werk eventueel af met wat geraspte kaas. Ik experimenteerde met wat geraspte mozzarella. Lekker, al is het als bijgerecht misschien wat te zwaar met de kaas erop.




Zet ongeveer 25 à 30 minuten in de oven op 180° C. Als je geraspte kaas gebruikt hebt, houd wat extra in de gaten en zet desnoods nog even onder de grill indien nodig! Serveer met de pijnboompitten. Je kan deze eventueel ook onder de couscous doen, maar dan blijven ze wel niet zo krokant, lijkt me...


3 opmerkingen:

  1. Ziet er alweer lekker uit. Moet ik eens uitproberen, maar dan wel met quinoa in plaats van couscous wegens glutenvrij enzo :).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh, en dan van die schattige ronde courgetjes :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja, quinoa, dat staat nog steeds op mijn culinaire "to do" lijst ;)
    En van die ronde ieniemienie courgettes moet het ook super en schattig zijn! Misschien met wat aubergine in de vulling dan?

    BeantwoordenVerwijderen