dinsdag 11 oktober 2011

Sinaasappeltaartjes

Recyclage, wie is er niet voor te vinden? Deze week recycleer ik hier niet alleen vuilnis, maar uit tijdsgebrek ook een paar receptjes. Vandaag het recept van deze zoete ricottataart. Ik maakte een tijd geleden toch ook eens het oorspronkelijke recept uit de kookles, met sinaasappelzeste én in kleine vormpjes. Mijn schattige, nieuwe taartvormpjes moesten dringend eens ingewijd worden en dit leek me het ideale recept hiervoor!


Dit heb je nodig voor 8 kleine taartjes (of 1 grote):
Deeg:
  • 250 g patisseriebloem
  • 120 g boter op kamertemperatuur
  • 60 g bloemsuiker
  • 1 ei
  • Een snuifje zout
Vulling:
  • 2 eieren
  • 400 g ricotta
  • 120 g suiker
  • 1 sinaasappel (onbespoten)


Zo ga je te werk: wat geknip & geplak, zoals het hoort bij recyclagerecepten: 
Verwarm je oven voor op 200° C. Voor het deeg doe je bloem in een kom. Meng er de bloemsuiker en het snuifje zout onder en daarna voeg je er het ei en de boter in kleine, zachte stukjes aan toe. Meng dit met een lepel tot je bijna een deeg hebt. Dan vorm je er (snel!) een mooie deegbal van met je handen. Snel, omdat de boter anders te veel smelt en dat is niet bevorderlijk voor je deeg. Rol het even in wat folie en laat rusten in de koelkast terwijl je de vulling maakt.

Doe de suiker, de 2 andere eitjes, de ricotta in een kom en rasp er de zeste van 1 appelsien over. Meng dit kort en zachtjes door elkaar met een lepel, niet met een klopper! Er mogen nog wat "brokjes" ricotta zichtbaar zijn, geen probleem!

Aanschouw dan een geweldige techniek voor het uitrollen van het deeg die ik leerde in de Italiaanse kookles, in het Italiaans uitgelegd dan nog wel! 





Bedek dan je werkblad met 2 vellen vershoudfolie, leg er de deegbal op in het midden en bedek opnieuw met 2 vellen vershoudfolie. Rol dan het deeg voorzichtig uit tot 1/2 cm dikte. Handig, zo blijft je deegrol en je werkblad schoon! Bedek er de vorm(-pjes) mee. De randjes kan je wat bijwerken met kleine stukjes deeg die je goed aandrukt. Prik er dan veel gaatjes in.




Vul de taartbodem(-pjes) met de ricottavulling. Bak je 1 grote taart, dan moet deze 40-tal minuten in de oven. De kleine taartjes moeten uiteraard iets minder lang de oven in, ongeveer 20 minuten. Wanneer de oppervlakte van de ricotta lichtjes begint te kleuren en te rijzen, neem je ze maar uit de oven. De vulling zal dan terug want inzakken, maar no worries, zo moet het!




Serveer met wat vers fruit, een blaadje munt en geschaafde chocolade... Persoonlijk vind ik zo'n kleine versietjes toch net iets verfijnder van smaak. Smullen maar!


2 opmerkingen:

  1. Wat zijn ze mooi! Ik heb ook nog enkele kleine taartvormpjes die nog ingewijd moeten worden, dit lijkt me perfect, mmmm :-)!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, ik was ook verrast dat ze zo mooi zijn uitgedraaid! Succes ermee, maar dat zal wel lukken als ik jouw bakresultaten zo bekijk ;)

    BeantwoordenVerwijderen