zondag 15 september 2013

Snelle gebakken rijst

Mijn favoriete Aziatische comfortfood is gebakken rijst of noedels. Niet dat die gerechten uren duren om zelf klaar te maken, maar toch kwam Bosto op de proppen met een nog snellere manier: bakrijst. Ik mocht dit een tijdje geleden eens uittesten en ik moet wel zeggen dat het toch wel handig is. Rijst even laten bakken in je pan, water toevoegen en 4 minuten later heb je inderdaad gebakken rijst! 


Ik maakte er onderstaande 2 receptjes mee. Ik heb mijn gebakken rijst het liefst met veel groentjes erbij. Dankzij de bakrijst kan je in een handomdraai eenpansrijstgerechten op tafel zetten met veel groenten, perfect voor mij dus. Dit vervangt uiteraard geen heerlijk gestoomde sticky rice, maar om te bakken ben ik wel overtuigd. De rijst is wel al voorgebakken en bevat dus al olie, ter info voor zij die op het gewicht letten ;)
Meer info op www.bosto.be.

Spicy rijst met groentjes

Dit heb je nodig voor 2:

  • 120g bakrijst Basmati van Bosto
  • arachide-olie
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 2 wortelen, in blokjes
  • 1/2 groene paprika, in blokjes
  • 1/2 gele paprika, in blokjes
  • 1/2 koffielepel currypoeder
  • 1/2 koffielepel paprikapoeder
  • 1/2 koffielepel kurkuma
  • een snuifje gemberpoeder
  • een snuifje suiker / honing
  • groentebouillon (of water)
  • zout
  • siracha (of een andere chilisaus)
  • optioneel:
    • gebakken eitjes
    • gefrituurde uitjes
    • andere gebakken groentjes

Zo maak je het:
Fruit de ui in de arachide-olie. Laat het curry- en paprikapoeder en kurkuma meebakken. Voeg dan de worteltjes toe en laat 2 minuutjes meebakken. Voeg dan de paprikablokjes toe en meteen daarna de rijst. Laat een minuutje meebakken en voeg daarna de groentebouillon toe (2x volume van de rijst). Laat ongeveer 4 minuten garen tot de rijst de bouillon heeft opgenomen. Breng op smaak met zout, snuifje suiker en de chilisaus. Je kan deze er meteen onder mengen of apart serveren. 




Dit viel heel erg in de smaak. Bij een volgende editie deed ik er ook nog gele courgettestukjes, een gebakken eitje en wat gefrituurde uitjes bij. Dit vult wel extra!




Rijst met groene groentjes

Dit heb je nodig voor 2:

  • 120g bakrijst Basmati van Bosto
  • arachide-olie
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 1 courgette, zaadlijsten verwijderd en in blokjes
  • 2 flinke handen groene boontjes, gedopt en gehalveerd
  • 2 à 3 lente-uitjes, fijngehakt
  • 1 limoen
  • 2 eetlepels lichte sojasaus
  • 1 à 2 eetlepels ketjap manis
  • groentebouillon (of water)

Zo maak je het:
Fruit de ui in de olie. Voeg dan de courgetteblokjes toe en de rijst en laat een minuutje meebakken. Doe er dan de groentebouillon bij (2x het volume van de rijst). Van zodra alles begint te pruttelen, doe je er de boontjes bij. Na ongeveer 4 minuten zullen de rijst en de boontjes prefect gegaard zijn. Breng op smaak met sojasaus, ketjap manis en het sap van 1/2 limoen. Dien op met lente-ui en een partje limoen.



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen