woensdag 29 mei 2013

Snelle quinoa met 3 x tomaat

En we zullen er hier anders de week van de tomaat van maken, met nog een gerechtje van een tijdtje geleden. De tomaten beginnen toch iets meer smaak te krijgen na die verschrikkelijke wintertomaatmaanden, en dat kan ik alleen maar toejuichen! Ik deed er weer wat zwarte olijven bij en een yoghurtsausje voor het contrast met de pikante toets! Klinkt goed, niet?

Dit heb je nodig voor 2:
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 wortelen, in kleine blokjes
  • 2 stengels witte/groene selder, in kleine blokjes
  • 2 grote trostomaten, in blokjes
  • 1/2 bakje kerstomaten (10-tal), in kwartjes
  • 6 zongedroogde tomaatjes, grof gehakt
  • een streepje lookpasta/klein teentje geplette look
  • olijven, naar keuze
  • tabasco, sambal, chilisaus of iets anders hot
  • 120g quinoa
  • 1/2 groentebouillonblokje
  • olijfolie
En voor erbij:
  • 1 potje magere (Griekse) yoghurt of yofu
  • olijfolie
  • peper
  • zout
  • verse bieslook, fijngehakt

Zo maak je het:
Maak de quinoa klaar volgens de instructies op de verpakking, maar doe het met groentebouillon voor extra smaak. Zet dan een pot op het vuur met een flinke scheut olijfolie. Stoof er de fijngehakte ui en look in. Voeg er dan de wortel en selder aan toe en laat een 5-tal minuten stoven zonder te bruinen. Voeg daarna 3x de tomaat toe en eventueel al de olijven toe, als je het niet vergeet, zoals ik. En laat op een zachter vuur nog een 5 à 10 minuten stoven. Doe er ten slotte de quinoa en nog iets spicy bij naar keuze en kruid eventueel nog wat bij. Zet even opzij terwijl je alle ingrediënten van het  sausje bij elkaar gooit. Serveer samen en met de olijven als je die ook vergeten was.

maandag 27 mei 2013

Tomatentaartjes met Parmezaan

Jep, ik leef nog! En ik heb ook nog wat gekookt en getuinierd de laatste weken. Maar de tijd om daarover iets zinnigs te bloggen, die ontbrak me meestal. Nu mijn favoriet seizoen en de bijhorende groentjes eraan komen, zal ik hier hopelijk wel wat meer verslag uitbrengen. 

Onze 4 kipjes, die leven ook nog en qua eitjes leggen zijn ze zelfs een versnelling hoger geschakeld nu de lente in't land is. Nu ja zo veel lente heb ik wel nog niet gezien, maar 4 eitjes per dag is nu eerder de norm. Er worden dan ook veel lekkere eitjes uitgedeeld en ook zelf opgegeten. In deze tomatentaartjes bijvoorbeeld. Niet zo origineel of spectaculair, maar wel heel simpel en smakelijk. 

Ik deed er als afwerking een paar zwarte olijven in, maar dat kan ook met andere restjes. Misschien met wat kappertjes of pijnboompitjes, jij kiest. Serveer warm of koud, met een lekker slaatje erbij en hopla, een heerlijke maaltijd op je bord.

Dit heb je nodig voor ongeveer 8 kleine taartjes:
  • 1 rol kant-en-klaar kruimeldeeg
  • Olijfolie
  • 3 tomaten
  • 1 kleine koffielepel gedroogde oregano
  • Zwarte peper en zeezout van de molen
  • 5 eitjes
  • 100ml volle room
  • 50g Parmezaanse kaas, vers geraspt
Zo maak je het:
Verwarm je oven voor op 180° C.

Ontvel en ontpit de tomaten. Voor het ontvellen heb ik een handige schiller, lees er hier alles over. Het ding leeft nog steeds en werkt nog steeds goed. Ik kocht het hier, geweldige winkel trouwens. Snijd in blokjes en laat even uitlekken op een keukenpapiertje. Meng de tomaatjes dan met de oregano, kruid met peper en zout en een klein scheutje olijfolie. Zet opzij.

Kluts dan de eitjes met room en de helft van de Parmezaan. Kruid met flink wat zwarte peper en wat zout. Dan is het al tijd om alles samen te brengen. Verdeel het bladerdeeg over de 8 vormpjes, ingevet met wat olijfolie. Dat mag gerust wat nonchalant, zo lang het eiermengsel er maar niet kan uitlopen. Schik er de tomaatjes in.



Overgiet ze dan met het eiermengsel. Werk af met de rest van de Parmezaan en wat je nog in huis hebt. Zoals ik al zei, zijn olijfjes er wel lekker bij, maar even goed wat fetakaas (laat de extra Parmezaan misschien wel achterwege dan), of wat blaadjes verse basilicum. Zet ze ongeveer 20 à 25 minuutjes in de oven tot het ei volledig gestold is. Serveer warm met een slaatje! Of koud, uit het vuistje bij een picknick, ik zeg maar iets. Smakelijk.



zaterdag 23 maart 2013

Suikervrije en vetarme koekjes met chocolade en veenbessen

Altijd handig om een gezond én lekker tussendoortje in huis te hebben. En dan kan je vaak niet anders dan het gewoon zelf te maken, zo weet je tenminste wat erin zit. Ik maakte deze koekjes al in vele versies. Een tijdje geleden maakte ik ze voor de eerste keer met gedroogde cranberries en een restje pure chocoladeparels (50g van elk). 



Die combinatie van veenbessen met chocolade vond ik verrassend lekker, dat ik er nog wat extra van in de volgende lading van deze koekjes deed. Dan krijg je volgend recept. Een echte aanrader als tussendoortje, schuldgevoelvrij én vegan. Met een theetje of een kop warme chocoladehazelnootmelk erbij, yum yum.

Dit heb je nodig voor 10 à 12 koekjes:
  • 5 flinke eetlepels steviasuiker (ik gebruikte Pure Via)
  • 75g volkorenbloem
  • 75g havermout
  • 1 doosje light sojaroom (250ml)
  • 75g pure chocolade, grof gehakt (of chocolate chips)
  • 75g gedroogde veenbessen, grof gehakt
  • 2 koffielepels vanille-extract

Zo maak je het:

Simpel, begin met je oven voor te verwarmen op 180° C. Meng dan alle droge ingrediënten door elkaar. Roer er ten slotte de sojaroom en het vanille-extract onder met een lepel. Laat desnoods wat opstijven in de koelkast tot je oven op temperatuur is, maar dat hoeft zelfs niet. Maak met behulp van 2 lepels 10 à 12  gelijke hoopjes op een bakplaat bedekt met bakpapier. Zet ongeveer 25 minuten in de hete oven. Laat even afkoelen en probeer er dan maar eens af te blijven!


woensdag 20 maart 2013

Méli-Mélo 7: Liebster award

Deze week kreeg ik een Liebster award nominatie van Anke van Donna Caramella. Heel leuk is dat. Ik had al eens eerder zo'n nominatie gekregen, maar ik heb er toen door door tijdsgebrek niets mee gedaan. Mijn welgemeende excuses daarvoor. Hoog tijd dus dat ik nu wat tijd voor maak!

De vraagjes:

1) Wat lust je absoluut niet? 
Geitenkaas. Dat gaat er echt niet in en ik proef het ook meteen als dat ergens in zit. En pompelmoes, daar kan je me ook echt niet mee plezieren. Jammer van die geitenkaas wel. Veel restaurants zetten steeds vaker een vegetarisch gerechtje op de kaart, leuk, maar als dat dan een geitenkaasje met honing is, ben ik toch wel een beetje teleurgesteld.

2) Heb je een levensmotto en zo ja, hoe luidt deze?
Goh niet echt. :) 

3) Wat is het mooiste - op culinair gebied – dat je tot nu toe is overkomen?
Dat ik een mooie zwarte Staub heb cadeau gekregen van de V.V. voor m'n verjaardag. Ik had wel net zelf een exemplaar gekocht, exact dezelfde dan nog wel, maar de andere was al besteld. Nu heb ik er dus 2, eigenlijk best wel handig als je aparte veggie en meaty potjes moet koken. En die ene pasta met saffraansaus op een terrasje in Saint-Rémy en een lekker roseetje mag ook wel in dit lijstje. En die allergrootste pizza ooit, de eerste avond van de vakantie in Sardinië, met een karafje huiswijn erbij. En zo kan ik nog wel even doorgaan ;)

4) Heb je een droom die je verwezenlijkt wil zien en zo ja, waaruit bestaat die droom?
Ik zou wel een tijdje in het (zonnige) buitenland willen wonen, met een zee van tijd om naar plaatselijke groentemarktjes te gaan en daarna in't zonnetje in m'n grote buitenkeuken met gasfornuis te staan kokkerellen voor iedereen... Dat zal niet voor meteen zijn, vrees ik. Euromillions'ke doen misschien?

5) Als je een dag geen tijd hebt om te koken, wat eet je dan?
Dan moet ik met licht schaamrood op de wangen bekennen dat we hier wel vaker bij de frituur, de pitazaak of de pizzeria iets afhalen. En dan wordt het voor mij: een kleintje met pepersaus (apart!) en een veggieburger bij de frituur of een lekkere veggie pita met Turkse feta bij de pitazaak of een pizza vegetariana met paprika, courgette en aubergine bij de plaatselijke Italiaan... En dat kan ook al eens smaken.

En ik nomineer op mijn beurt deze blogs die ik met veel plezier volg:

  • Mowdjo's Kitchen
    • Voor de smakelijke receptjes en bijhorende vertellementen!
  • VegLog
    • Voor de vele haalbare en lekkere veggie en bijhorende tips & adresjes!
  • A passion...
    • Voor de originele veggie receptjes en om je nog eens te bedanken voor jouw nominatie!

Proficiat! Jullie mogen altijd zelf de vraagjes beantwoorden en zelf blogs nomineren, maar jullie doen ermee wat jullie willen. Smakelijk en nog een fijne avond!

maandag 18 maart 2013

Ovenschotel met pasta, bloemkool en spinazie

Het ziet er nog niet meteen naar uit dat het volop lente wordt, toch niet deze week... Vandaar nog eens een hartverwarmende ovenschotel. 

Zoals ik al zei, hadden we een proefabonnement biogroenten en -fruit genomen. Daar zitten ook heel wat "vergeten" groenten bij, zoals nog eens een bakje postelein. (Zag er anders uit dan het bosje dat ik bij de knolsedersoep deed.) Ik had er al wat van gegeten als slaatje, lekker, maar wist niet goed wat ik met de rest moest aanvangen. Het leek eerder op veldsla of jonge spinazie en dus maakt ik het klaar zoals spinazie, gestoofd in wat olijfolie en een beetje look, met peper, zout en nootmuskaat erbij. Yum yum. Het ging onder deze pasta al forno met het biobloemkooltje, ook uit het groentepakket.

Dit heb je nodig voor 2 serieuze porties:
  • 200g pasta
  • 1 kleine biobloemkool
  • 1 klein bakje postelein/veldsla/spinazie
  • 250ml light room
  • 100g kaas naar keuze (Ik gebruikte helft fontina, helft geraspte mozzarella)
  • 1 ei
  • Paneermeel
  • Pijnboompitten, geroosterd
  • 1 handje verse basilicum
  • Olijfolie
  • Vers gemalen zwarte peper, zout en nootmuskaat
  • 1 klein teentje look of wat look pasta

Zo maak je het:
Breng een zeer ruime hoeveelheid gezouten water aan de kook. Kook er de pasta beetgaar in volgens de instructies op de verpakking. 5 minuten voor het einde van de kooktijd, voeg je de schoongemaakte, in roosjes verdeelde bloemkool toe. (Heb je een stoommandje, dan kan je de bloemkool hier ook in garen). Giet af en zet opzij.

Laat dan de spinazie slinken in olijfolie met look(pasta). Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Zet ook opzij.

Klop dan het eitje los in de room. Meng er de fijngehakte/geraspte kaas onder en doe er ook de fijngehakte basilicum bij. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.


Meng dan de pasta, bloemkool, spinazie met het eierroommengsel en verdeel over ovenschotel(s). Strooi er wat paneermeel (en eventueel wat extra kaas) en pijnboompitjes over en een scheutje olijfolie. Zet een 20-tal minuten in de oven. 



Smakelijk!