dinsdag 10 juli 2012

Woody Harrelsons romige broccolisoep zonder room

Ok. Elke dag van deze week 1 recept posten is al niet gelukt, maar dan krijg je er vandaag 2 voor de prijs van 1: 2 soepjes!


The Meat Free Monday Cookbook staat al een tijdje in mijn boekenkast, maar ik had er nog nooit iets uit gemaakt. Ik gaf ook een exemplaar cadeau aan een veggie vriendin en zij maakte er voor ons onder andere deze soep uit. Dat was keilekker. De soep had echt een romige structuur zonder dat er ook maar 1 druppel room in zat. Dat moest ik dus thuis ook maar eens proberen.


De bereidingswijze in het boek leek me wel wat nodeloos ingewikkeld, groenten apart koken en stomen en vervolgens in verschillende keren blenden. Ik pakte het iets eenvoudiger en sneller aan dan Woody Harrelson en zijn vrouw, de bedenkers van het originele recept van "Creamy broccoli soup". (Op p.47 van The Meat Free Monday Cookbook.) De soep was er zeker niet minder romig door. 


Dit moet je zeker eens proberen. En met deze kwakkelzomer zal het nog smaken ook, zo putje zomer. Zucht. 


Dit heb je nodig (aangepaste hoeveelheden):
  • 1 broccoli, in roosjes (er mag nog stengel aan blijven)
  • 1 prei, in grove stukken (er mag wat groen bij ook)
  • 5 kleine of 3 middelmatige rode aardappelen, geschild en in blokjes
  • 1 klein teentje look, optioneel
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 2 eetlepels goeie olijfolie
  • Vers gemalen zwarte peper (en eventueel zout)


Zo maak je het:
Doe de groenten in een grote pot en zet onder water met de groentebouillonblokjes. Breng aan de kook en check na 20 minuten of alle groenten zacht zijn. Zo niet, laat nog even op het vuur staan. 



Neem daarna de pot van het vuur en mix met een staafmixer op de hoogste turbostand. (Of doe het in de blender, zoals Woody!). Voeg terwijl je mixt geleidelijk de olijfolie toe. Warm de soep daarna nog even terug op en werk af met verse peper.




Mijn nieuwe Staub al gezien trouwens? ;)

zondag 8 juli 2012

Méli-mélo 5: vakantie

Voor het eerst sinds lang heb ik nog eens een volledig weekje vakantie! Hier heb ik lang naar uitgekeken. Geen exotische reisbestemming, maar een midweek "mon jardin". Dat is ook eens plezant, al lijken de weergoden de komende week niet echt te willen meewerken...


Soit, binnen is er ook genoeg te doen. Nog wat klusjes en kokeneten natuurlijk. Ik ga dan ook elke dag proberen een berichtje te posten. Een aantal recepten van de afgelopen weken en maanden en ook een paar nieuwe. Hieronder alvast een proevertje uit eigen tuin...




Je hebt misschien ook al gemerkt dat ik heb opgegeven om foto's te nemen met mijn digitaal toestelletje. Voortaan enkel nog iPhoneography.


Aardbeientijd...


Ik heb mijn dosis aardbeien wel gehad voor 2012. De enige aangename verrassing die onze vorige huiseigenaars ons achterlieten waren 3 rijtjes aardbeienplantjes. We wisten niet hoe oud ze al waren en lieten ze dan maar gewoon staan, met kilo's aardbeien als verrassend gevolg. En die moesten natuurlijk verwerkt worden. 


Aardbeienconfituur (met meer-fruit-minder-suiker-confituursuiker), pannenkoeken met aardbeien en bloemsuiker, aardbeien en frambozen in de muesli 's ochtends, aardbeien met chocoladedip 's avonds voor de tv, aardbeiensmoothie (met sinaasappels, perzik, limoen en appel) en ga zo maar door. Maar nu is het welletjes. Volgend jaar toch maar wat meer frambozenstruiken en wat minder aardbeienplantjes.




The fab four


We hebben intussen 4 permanente bewoners in onze tuin. Na Paula en Georgette, hebben we nu ook Starr en Yoko erbij. Ze leggen heel regelmatig en soms een keertje niet. (Ze krijgen geen legvoer, gewoon gemengde graantjes en tafelrestjes.) Er staan dus nu ook vaker eiergerechten op tafel, zoals tortilla of heerlijke verse pappardelle.




En laat je trouwens niet afschrikken door dat hek op de foto. Ze hebben een klein kwart voetbalveld om zich op uit te leven. Ik denk dat ze zo ongeveer de meest verwende kiekens van het Pajottenland zijn!


Radijsjesrood


Ik ben ook actief geweest in de moestuin de afgelopen maanden, met wisselend succes weliswaar. Wel goed gelukt zijn platte peterselie, spinazie en radijsjes. Courgettes en pompoenen hoop ik later deze zomer ook in overvloed te hebben. Al heeft de regen wel al veel bloemen kapot gemaakt. Als dat maar goed komt! 


Radijsjes vind ik eigenlijk niet zo speciaal van smaak, maar in een slaatje hebben ze wel iets. Vooral ook door de kleur! Op de foto zie je een salade van couscous, tomaat, groene paprika, zwarte olijven, radijsjes, bieslook, geroosterde pijnboompitten, vinaigrette van olijfolie, p & z, witte balsamico en wat citroensap. Dat was een lekkere lunch!


zondag 17 juni 2012

Mediterrane fusion

Ik had laatst zin in zon en ook in zon op mijn talloor (*bord). En laat de Mediterrane keuken daar nu eens perfect bij passen. Het was niet helemaal niet authentiek Marokkaans of Grieks of Turks of Italiaans, maar misschien was het wel "fusion"? Mediterrane fusion, klinkt fancy. Vind je niet?


Ik "wokte" (fusion!) de groenten vrij kort, maar als je meer in de mood bent voor slow cooking, kan je het misschien eens in je tajine proberen. Falafel had hier ook wel goed bij gepast, bedenk ik nu... 


Dit heb je nodig voor 2 personen:
  • 120 g couscous
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • 1 grote oranje paprika of 2 kleine puntpaprika's
  • 1 kleine broccoli
  • 1 kleine rode ui
  • 1 klein bakje kerstomaten
  • 10-tal olijven
  • 1 koffielepel paprikapoeder
  • 1/2 koffielepel komijnpoeder en/of ras-el-hanout
  • 1 flink mespunt lookpasta (of 1 klein teentje look)
  • 2 kleine potjes Griekse of Turkse yoghurt (2 x 125g) (of soyayoghurt natuur)
  • 1/2 komkommer
  • 1 flink mespunt gerookt paprikapoeder
  • 1/2 citroen (het sap)
  • Olijfolie
  • Peper & zout van de molen
  • Eventueel wat scheutjes als decoratie


Zo maak je het:
Maak de couscous klaar volgens de instructies op de verpakking En was en snijd de groenten.


Schil de komkommer en snijd in flinterdunne halve plakjes. Laat wat uitlekken en doe ze bij de yoghurt. Kruid met het gerookte paprikapoeder, citroensap, peper, zout en eventueel nog wat extra look. Heb je wat verse munt in huis, hak wat fijn en doe erbij!


Rooster de pijnboompitjes in je wok, droog. Haal ze uit de wok en doe er een flinke scheut olijfolie in. Bak/Wok kort de ui, paprika, broccoli en look(-pasta). Als dit bijna klaar is, voeg je er de grof gesneden olijven en kerstomaten bij. Kruid met peper, zout, (gewoon) paprikapoeder en komijn/ras-el-hanout en laat nog enkele minuten meebakken.


Serveer alles samen of in aparte kommetjes. 


Nood aan wat meer eiwitten, doe er dan nog een half blik uitgelekte kikkererwten bij of eet het met falafel dus.

maandag 11 juni 2012

Lenterolletjes met witte kool

En we gaan deze week internationaal verder. Onlangs nog een keer Amerikaanse coleslaw gemaakt. En dan zit je nog met een halve witte kool in je koelkast. Traditioneel klaargemaakt met witte saus vind ik dat niet zo speciaal, dus hakte ik 1/4 in de wok bij een heleboel andere groenten. Wat me bij het volgende receptje bracht. Ik had namelijk een pakje rijstvellen meegebracht uit de Aziatische supermarkt in Brussel en wou die ook eens gebruiken.




Loempia's, nems en lenterolletjes zijn geweldig lekker, maar in frituren (lees: de bijhorende geur in het huis) heb ik niet altijd zin. Ik probeerde het dan maar in de oven en dat lukt ook! Ik heb ze intussen al een paar keer gemaakt en ze zijn altijd een succes. 


Dit heb je nodig voor 12-tal rolletjes:
  • 12 vellen rijstpapier
  • 1/4 witte kool
  • 1 kleine witte ui
  • 1 kleine rode ui
  • 2 chilipepers
  • 1 à 2 eetlepels sojasaus (light)
  • 1 à 2 eetlepels honing / rietsuiker
  • 1 à 2 eetlepels ketjap manis
  • Arachide-olie
  • Om te serveren: sweet chili sauce


Zo maak je ze:
Verwarm je oven voor op 200° C.

Maak de groenten schoon en hak ze apart fijn in de keukenrobot. De chilipepers hak je ook fijn, met of zonder zaadjes, afhankelijk van jouw persoonlijke hittebestendigheid! Zet dan een wok op je hoogste vuur en als deze heet is, doe je er een flinke scheut arachide-olie in. Wok dan de groenten in deze volgorde: ui - chili - wortel - kool. Wanneer alles beetgaar is, doe je er de sojasaus, honing/suiker en ketjap manis bij. Begin met 1 eetlepel van elk en proef dan wat er nog bij mag, hangt wat van saus tot saus af. Laat even meebakken en zet de vulling opzij.


Neem de rijstvellen en week ze per 2 à 3 in een kom met koud water. Neem er telkens 1 uit en leg op een vochtige plank of keukenhanddoek en vul als volgt met een flinke eetlepel vulling. Herhaal met de rest van de rijstvellen.


Schik de rolletjes in een vuurvaste, liefst antikleef-, schotel. Strijk de bodem en de rolletjes zelf in met arachide-olie met een borsteltje, zeker niet te spaarzaam! 




Zet ongeveer 30 minuten in de hete oven tot ze krokant en goudgeel gebakken zijn. Draai ze halverwege eens om.




Serveer met sweet chili sauce! 

dinsdag 5 juni 2012

Spicy kokossoepje

Ok, er waren nog wat wokgroentjes over in de koelkast. Al gesneden, allemaal bij mekaar gegooid: broccoli, witte & rode ui, maïs, paprika, chilipeper, prei en wortel. Zondag was het namelijk wokparty met mijn gloednieuwe wokpartyset die ik als verjaardagscadeau kreeg (thank you again, ladies!). Wat een fijn concept: ieder z'n wokpannetje, een paar sausjes, currypasta's, groentjes, kruiden en voor ieder wat wils. Ideaal om vleeseters en niet-vleeseters samen te laten genieten.


Enfin, genoeg promotie voor huishoudelektro. Ik wou dus nog iets met de overgebleven groentjes doen. Er was ook nog wat kokosmelk en het werd een soepje. Verdorie dat was lekker. Zo lekker dat ik het hier meteen op de blog zwier bij wijze van comeback. Het is weer wat drukker geweest de laatste tijd en dat merk je meteen aan mijn blogarchief.


Dit heb je nodig voor 4 kleine porties (Ongeveer weliswaar, andere restjes zijn net zo goed. Denk: courgettes, champignons, sperzieboontjes, erwtjes, ...):

  • 1/2 stronk broccoli, in kleine roosjes
  • 1 klein blikje maïs, uitgelekt
  • 1 chilipeper, ontpit en fijngehakt
  • 1 kleine ui (of 1/2 wit en 1/2 rood), in halve ringetjes
  • 1 paprika, in reepjes
  • 1 kleine stengel prei, in ringetjes
  • 1 worteltje, in reepjes
  • 1/2 blik kokosmelk
  • 1 groentebouillonblokje in een liter water
  • 1/2 koffielepel goed currypoeder of 1 koffielepel currypasta (groen of rood)
  • Peper & zout van de molen
  • Arachide-olie 
  • 2 lente-uitjes voor de afwerking

Zo maak je het:
Neem je wok of hoge antikleefpan en verwarm de arachide-olie op een hoog vuur. Wok er de groentjes kort in, laat niet bruinen. Voeg dan de curry(-pasta) toe en laat even meebakken. Giet er dan de groentebouillon over en laat pruttelen tot groentjes nog zo al dente zijn als je zelf wil. Voeg dan de kokosroom toe en laat nog een minuutje mee koken. Kruid af met peper, zout en eventueel nog wat currypoeder. Serveer met fijngehakte lente-uitjes en wat zeepsopkruid (koriander) voor de liefhebbers, not me. Als dat geen simpel en lekker soepje is, dan weet ik het ook niet.